Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Verniki, zbrani na Trgu sv. Petra (foto: Radio Vatikan)
Verniki, zbrani na Trgu sv. Petra

Papež Frančišek svoj opoldanski nagovor posvetil Mariji

Papež in Sveti sedež | 15.08.2016, 16:02 s. Brigita Zelič

Na današnji praznik Marijinega vnebovzetja je papež Frančišek množici, zbrani na Trgu sv. Petra v Vatikanu in vsem, ki njegove nagovore spremljajo po medijih, spregovoril ne le o slavi najimenitnejše žene vseh časov, temveč tudi o današnjem položaju mnogih žensk. Pomislil je zlasti na tiste, ki trpijo zaradi nasilja, ki so sužnje objestnosti mogočnikov, na nečloveško delo mnogih deklic, na ženske, ki so prisiljene podvreči se izprijenosti moških. Sveti oče je zaželel, da bi se zanje čim začelo življenje miru, pravičnosti, ljubezni v pričakovanju dne, ko bodo začutile objem rok, ki ne ponižujejo, temveč jih bodo z nežnostjo dvignile in povedle po poti življenja, vse do nebes.

Opoldanski nagovor je papež Frančišek povezal z vsebino evangeljskega odlomka, ki govori o Marijinem srečanju s sorodnico Elizabeto in pravi, da je Marija k njej odhitela v judejsko pogorje. Tiste dni je Marija tekla v majhno mestece blizu Jeruzalema, »danes pa smo zazrti v njeno pot v nebeški Jeruzalem, da bi končno zazrla obličje Boga Očeta in znova videla obraz svojega Sina Jezusa. V svojem zemeljskem življenju je Marija pogosto prehodila gorata področja, vse do zadnje boleče etape na Kalvariji, ko je bila pridružena skrivnosti Kristusovega trpljenja. Danes pa jo gledamo ob njenem prihodu na Božjo goro, oblečeno v sonce, z luno pod njenimi nogami, z vencem dvanajstih zvezd okoli njene glave, ko prestopa prag nebeške domovine, kot pravi knjiga Razodetja.«

Sveti oče je v nadaljevanju spomnil, da je bila Marija prva, ki je verovala v Božjega Sina in je prva med nami, ki je bila z dušo in telesom vzeta v nebesa. Prva je sprejela in objela otroka Jezusa in je prva, ki jo Jezus objame in popelje v Očetovo Kraljestvo. Marijo, ponižno in preprosto dekle neke samotne vasi na obrobju rimskega cesarstva, je prav zato, ker je sprejela evangelij in po njem živela, zdaj Bog za vso večnost postavil ob Sinov prestol. »Bog tako mogočne meče s prestola in povišuje ponižne« (prim. Lk 1,52).

Papež Frančišek je poudaril, da Marijino vnebovzetje govori tudi o naši prihodnosti. Marija je namreč na poti pred vsemi, ki so s krstom svoje življenje povezali z Jezusovim, podobno kot je z Jezusom povezana ona. Praznik Marijinega vnebovzetja govori o »novih nebesih in novi zemlji« kjer je vstali Kristus zmagovalec nad smrtjo in je satan dokončno premagan. Zato Marijina hvalnica Magnifikat, postane pesem vsega človeštva.

Opoldanski nagovor je sveti oče sklenil s povabilom, naj se z zaupanjem obrnemo na Marijo, Kraljico nebes in jo prosimo, naj bdi nad našimi koraki, da bi tudi mi prežeti z nebeškim veseljem uzrli obličje njenega Sina.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Frančišek Mariji, Kraljici miru, izročil stiske in bolečine nedolžnih žrtev nenehnih spopadov na mnogih koncih sveta. Posebej je spregovoril o prebivalcih severnega Kivu-ja v Demokratični republiki Kongo, ki so pred kratkim znova doživeli grozovite pokole.

Sveti oče je trajno pomanjkanje zanimanja svetovne javnosti za tako številne nedolžne žrtve označil za veliko sramoto.

Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...