Maja MorelaMaja Morela
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko

Na obisku v centru KULT316

Sociala | 20.07.2016, 18:50 Petra Stopar

Lansko jesen se je Biotehniški izobraževalni center Ljubljana razveselil investicije, ki mladim kuharjem, natakarjem in hotelirjem omogoča realno učno okolje. Center kulinarike in turizma KULT316, ki ima svoje prostore v Šentvidu v Ljubljani, je v 80 odstotkih nastal s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, v 20 odstotkih pa s sredstvi Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport.

Kot je v pogovoru za naš radio povedal vodja Centra kulinarike in turizma KULT316 Tomaž Leben, so prednosti takšnih prostorov zelo velike, saj imajo študentje višje strokovne šole na področju gostinstva in turizma v centru že od 21. oktobra 2015 možnost, da spoznajo »realno učno okolje, torej praktično delajo ali v restavraciji ali v kavarni, sprejemajo goste na naši Info točki, sodelujejo pri promocijskih materialih ali pa v naši konferenčni dvorani skrbijo za dobro počutje gostov in nemoteno izpeljavo vseh dogodkov«. Sama stavba se je po njegovi oceni dobro vključila v lokalno okolje, pa tudi podjetja in združenja so prostor dobro sprejela in ga dobro koristijo.

Kavarna KULT316; foto: BIC Ljubljana
Kavarna KULT316; foto: BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Marsikdo se sprašuje, od kod ime. Kot pove Nina Meh, vodja službe za odnose z javnostjo, je sestavljeno iz začetnic besed kulinarika in turizem, število 316 pa pomeni nadmorsko višino Šentvida, kjer se stavba nahaja. S krajem je center povezan tudi tako, da je na nalepki tako hišnega vina kot piva, ki ga proizvajajo študentje v prvi šolski mikropivovarni v Sloveniji, slika sv. Vida, šentviškega farnega zavetnika, ki je med drugim tudi zavetnik vinogradnikov.

Restavracija KULT316; foto: BIC Ljubljana
Restavracija KULT316; foto: BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Ob pestri kulinarični in drugi ponudbi se v KULT316 zavzemajo tudi za vzpostavitev nekakšne lokalne turistično-informacijske točke, na kateri bi bile gostom, turistom in mimoidočim na enem mestu na voljo vse informacije o lokalnih dogodkih, turistični ponudbi in storitvah v Šentvidu, pove Mehova.

Če bi želeli KULT316 obiskati in morda poskusiti slaščice študentov BIC Ljubljana, imate čas še do 22. julija. Sledi namreč študijski premor, zato se KULT316 tako za izobraževanje kot za javnost znova odpre po 15. avgustu.

Vinska klet, še pred tem je bil tu vadbeni prostor skupine Siddharta, katere začetki segajo v čas predhodne stavbe, na lokaciji katere danes storji KULT316; foto: BIC Ljubljana
Vinska klet, še pred tem je bil tu vadbeni prostor skupine Siddharta, katere začetki segajo v čas predhodne stavbe, na lokaciji katere danes storji KULT316; foto: BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Konferenčna soba; foto: BIC Ljubljana
Konferenčna soba; foto: BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Mikropivovarna; foto: BIC Ljubljana
Mikropivovarna; foto: BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Hišno pivo, ki ga proizvajajo študentje BIC Ljubljana
Hišno pivo, ki ga proizvajajo študentje BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Nina Meh in Tomaž Leben; foto: PS
Nina Meh in Tomaž Leben; foto: PS © Petra Stopar

 

Sociala, Oddaje, Hrana in okolje
Martin Golob in Borut Pahor (photo: Rok Mihevc) Martin Golob in Borut Pahor (photo: Rok Mihevc)

Kako je Martin Golob do solz nasmejal Boruta Pahorja

Razprodana Festivalna dvorana je v četrtek gostila dobrodelno obarvan večer. Zanj sta v organizaciji Založbe Družina in Zveze prijateljev mladine poskrbela duhovnik Martin Golob in nekdanji ...

Maja Morela in Jure Sešek (photo: ARO) Maja Morela in Jure Sešek (photo: ARO)

Sobotna iskrica, ob kateri smo potrebovali robčke

Legendarna oddaja Sobotna iskrica, ki jo je več kot 30 let na našem radiu ustvarjal Jure Sešek, je prešla v roke mlajši generaciji. Oddaja bo tako živela naprej in prinašala teme zanimive mladim ...

Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay) Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay)

Ko aktivisti vladajo ...

Vladi se mudi. Novo leto je jasen opomin, da se čas mandata neizprosno izteka in zato ne čudi, da se v proceduro sprejemanja v teh dneh seli morje predlogov zakonov, pravilnikov in uredb. Tako je ...

Jože Pavlakovič (photo: NL) Jože Pavlakovič (photo: NL)

Jože Pavlakovič, župnik polanski

Kot je zapisano v naslovu, tako se g. Jože predstavi ob srečanju na radiu, ko smo ga povabili na pogovor za sobotno popoldansko oddajo. Letošnje leto je zanj polno jubilejev in pomembnih obletnic.