Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Karitas na delovnem obisku v Srbiji

Svet | 14.06.2016, 12:54 Petra Stopar

Slovenska Karitas je skupaj z Ministrstvom za zunanje zadeve minuli teden utrjevala mednarodno razvojno sodelovanje v Srbiji, natančneje na območju, ki ga pokriva Karitas beograjske nadškofije. Predstavniki vseh organizacij so obiskali šole v različnih krajih centralne Srbije, ki sodelujejo v mednarodnem projektu za dvig okoljske in družbene zavesti med mladimi.

Projekt Slovenske Karitas in Karitas beograjske nadškofije z naslovom “Krepitev okoljske in družbene zavesti med mladimi v krajih južne, zahodne in vzhodne regije Centralne Srbije” v obdobju od leta 2014 do letos sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Prvi del projekta je bil namenjen osveščanju o ekologiji, s poudarkom na ohranjanju čistosti vode. Nato so se začele aktivnosti za krepitev prostovoljstva.

Kot je sporočila sodelavka Karitas Jana Lampe, so se na terenskem obisku srečali s predstavniki petih šol v Aleksincu, obiskali OŠ v Knjaževcu, OŠ v Vladimircih in OŠ v Šabcu. Mladi so jim predstavili zelo zanimive in različne prostovoljske akcije, ki so jih izvedli v okviru nagradnega natečaja, kljub včasih zelo omejenim virom šol, ker so nekateri kraji, še posebej v južni Srbiji zelo revni. V okviru akcij so nekateri pomagali in se družili s starejšimi, nekateri v svoji ulici vsak dan naredili neko dobro delo za svoje sosede v stiski, drugi so s plesom in igro razveselili otroke s posebnimi potrebami, nekateri z učno pomočjo pomagali sovrstnikom, ena šola je očistila divjo deponijo ob reki, nekje so zbirali pomoč za begunce … »Zelo nam je bilo lepo, ko smo se družili s starejšimi in z otroki brez staršev, ko smo videli nasmeh na njihovih obrazih,« je med drugim sodelavki Lampetovi povedala učenka 6. razreda OŠ Vuka Karadžiča v Aleksincu.

Predstavnica slovenskega zunanjega ministrstva Brigita Smole se je ob obisku v Srbiji prepričala, da mladi skupaj z učitelji projekte zelo predano izvajajo, prav tako je pohvalila delo Karitas v Beogradu. »Zelo mi je bila všeč pripravljenost pri projektih, ki jih izvajajo skupaj s Slovensko Karitas v Srbiji, za otroke,« je povedala in izrazila presenečenje nad učinkovitostjo izvajalcev projektov na šolah. »Razlika je očitna med šolami, ki imajo boljše kapacitete, več tehnike, več znanj in predvsem možnosti ter med tistimi šolami, ki tega nimajo. Te, ki nimajo, so naredile tisto, kar so lahko, iz tistega, kar so lahko, iz srca.«

Mladi, ki so bili vključeni v projekt osveščanja o ekologiji; foto: Slovenska Karitas
Mladi, ki so bili vključeni v projekt osveščanja o ekologiji; foto: Slovenska Karitas © Slovenska Karitas

Sicer pa je z Lampetovo obiskala še druge kraje, kjer potekajo projekti Karitas. »Karitas v Srbiji zelo dobro izvaja projekte socialnega podjetništva. V več krajih, v Aleksincu in Šabcu imajo javne pralnice, kjer so zaposleni ljudje v stiski, predvsem matere samohranilke. Pomagajo tudi beguncem,« je povedala Lampetova za naš radio. Obiskali so tudi prostore v poplavah poškodovane telovadnice OŠ v Bariću. Profesor športne vzgoje Dušan Sretenović je izrazil veselje nad tem, da je Karitas lani »prispevala sredstva za obnovo te dvorane, ki jo poleg otrok koristijo tudi drugi občani, ker je to edina športna dvorana v občini, v kateri prebiva približno deset tisoč ljudi«.

Hvaležnost in zadovoljstvo ob izpeljanih projektih sta izrazila tudi beograjski nadškof Stanislav Hočevar in predstavnica slovenskega veleposlaništva v Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Predstavniki Karitas z beograjskim nadškofom msgr. Stanislavom Hočevarjem
Predstavniki Karitas z beograjskim nadškofom msgr. Stanislavom Hočevarjem © Slovenska Karitas

Svet, Cerkev na Slovenskem, Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.