Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Rustja: Mesto vodje Tiskovnega urada si podajajo jezuiti in člani Opus Dei, oboji znani po predanosti papežu

Svet | 12.07.2016, 12:32

S prvim avgustom tiskovni urad Svetega sedeža prevzema nekdanji novinar Fox Newsa ter dosedanji namestnik direktorja tiskovnega urada Greg Burke.

Gre za člana Opus Deia, je pa to po nekdanjem tiskovnem predstavniku Joaquínu Navarru-Vallsu drugi laik na tem mestu. Sveti oče je imenoval tudi namestnico direktorja Tiskovnega urada Svetega sedeža, to je postala dosedanja dopisnica za Cadena Cope, Radio Española ter druge televizijske in časopisne hiše Paloma García Ovejero. Burke je tako zamenjal dosedanjega vodjo urada jezuita p. Fenedrica Lombardija.

Tiskovnega predstavnika koprske škofije in strokovnjaka za medije mag. Boža Rustje ne preseneča, da je papež na mesto tiskovnega predstavnika imenoval laika. Spomnil je, da je ta naloga že pripadla Špancu Navarru Vallsu. Ta je bil po poklicu zdravnik, kar mu je prišlo zelo prav v času bolezni Janeza Pavla II., ko je lahko strokovno in kompetentno razlagal o njegovi bolezni in nenazadnje je medijem sporočil smrt tega svetega papeža. "Torej je bil že Novarro Valls laik, a kot sedanji Burke član Opus Dei, gibanja, ki ga imajo številni za konservativno in celo fundamentalistično, a je tudi res, da se to isto gibanje zaveda pomembnosti množičnih medijev v današnjem svetu. V Rimu je Opus Dei ustanovil papeško univerzo Svetega križa, v okviru katere ima tudi fakulteto za medije, odprto vsem, ki želijo tam študirati medije in pridobiti tudi znanja o pogledu Cerkve na ta sodobni pojav."

Rustja dodaja, da je dobro, da ima novi vodja urada izkušnje iz delovanja posvetnih medijev. To utemeljuje s primerom Novarra Vallsa, ki je bil po poklicu zdravnik in doktor medicine, a je tudi študiral novinarstvo in diplomiral v tej stroki, pozneje pa delal v "posvetnih", ne cerkvenih medijih. "Ne iz teorije, ampak iz prve roke je poznal medije, poznal potrebe in zahteve urednikov, dopisnikov in novinarjev. Zato se je lahko z njimi pogovarjal in vedel, kaj potrebujejo, kaj je zanje pomembno. Vedel je, da je treba čim prej odgovarjati na novinarska vprašanja, da se je potrebno odzivati ipd."

Vodja Tiskovnega urada Svetega sedeža je tako imenovani papežev glas, je še dejal Rustja in dodal, da mora imeti tiskovni predstavnik veliko informacij, tudi zaupnega značaja. "Zaradi tega mora biti človek v tej službi zaupanja vreden in se mora držati ne samo profesionalnih tajnosti, ampak tudi biti etično izredno občutljiv, poleg tega pa mora zaradi Kristusa imeti rad Cerkev in svetega očeta. In kot kaže so člani Opus Dei primerni za to, saj gre za ljudi, ki so vajeni discipline. In kot kaže si mesto vodje Tiskovnega urada podajajo jezuiti in člani Opus Dei, oboji znani po predanosti papežu," je povedal Rustja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...