Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Tone Krkovič. (foto: SDS)
Tone Krkovič.

Simbolni dan vsenarodnega upora naj bo 25. oktober

Slovenija | 29.04.2016, 12:58 Tone Gorjup

Eden izmed vodilnih mož osamosvojitvene vojne brigadir Tone Krkovič je na predsednika države Boruta Pahorja naslovil pobudo z naslovom “Praznovanje da, praznoverje ne”. V njej predlaga ukinitev praznovanja 27. aprila. Obenem predlaga, naj bo nov praznik simbolnega upora slovenska naroda proti okupatorju 25. oktober - dan, ko je Slovenijo leta 1991 zapustila poražena JLA.

Tone Krkovič v svoji pobudi za ukinitev praznovanja 27. aprila - dneva upora proti okupatorju- najprej navaja, da se ta dan leta 1941 ni zgodilo nič. Dan prej, 26. aprila, je bilo le neformalno srečanje članov Društva prijateljev Sovjetske zveze, na katerem pa niso ustanovili Osvobodilne fronte, ampak Protiimperalistično fronto, ki je bila naperjena tudi proti Veliki Britaniji, ki se je krčevito borila proti nacistični Nemčiji, medtem ko je bila Stalinova Sovjetska zveza še zaveznik nacistov. Krkovič opozarja, da so slovenski komunisti upor in revolucijo začeli šele po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941. Zato ni prav, da praznujemo laž oziroma nekaj, kar se takrat sploh ni zgodilo in kar sploh ni imelo imena Osvobodilna.

Krkoviča je zmotila tudi slovesnost na Bazi 20 v Kočevskem rogu, kjer so med drugim odkrili obnovljen spomenik Ivanu Mačku - Matiji. „Tam, kjer so komunisti po ‘osvoboditvi’ pobili na desettisoče neoboroženih ljudi, predvsem Slovencev, Hrvatov in Srbov, ste si drznili odkriti spomenik nacionalne časti Ivanu Mačku Matiji – enemu največjih krvnikov slovenskega naroda,” je ogorčen Krkovič v svoji pobudi. Ker so si praznik prisvojili tisti, ki si prizadevajo za rehabilitacijo komunistične revolucije, predsedniku države predlaga začetek postopkov za ukinitev 27. aprila kot državnega praznika in simbolnega dneva uporništva slovenskega naroda. Ta dan namreč ne povezuje, ampak usodno deli slovenski narod.

Za nov simbolni dan vsenarodnega upora Krkovič predlaga 25. oktober, dan, ko je morala v vojni za Slovenijo poražena agresorska Jugoslovanska ljudska armada za vedno zapustiti slovensko ozemlje. “Po tisoč in več letih tujih vojska, gospostev in ideologij, smo bili prav 25. oktobra 1991 prvič zares svobodni. To, za slovensko nacijo zdravo uporništvo, moramo praznovati!” S to mislijo in pozdravom samostojni Sloveniji je Krkovič sklenil svojo pobudo.

Slovenija, Politika, Sprava 2012
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...