Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Skupnost Tav (foto: župnija Stari trg ob Kolpi)
Skupnost Tav

Videli so, da so to ljudje, ki ne lazijo po drevesu...

Slovenija | 29.04.2016, 00:26 Marjana Debevec

Terapevtska skupnost Tav iz Starega trga ob Kolpi praznuje 10. obletnico ustanovitve. V tem času je v njej bivalo in iskalo pot iz življenja omame več kot 100 fantov iz različnih držav.

Duhovnik Jože Pavlakovič je že vse od začetka 90. let čutil potrebo, da bi skupnost Cencaolo ustanovili tudi v Sloveniji. Iskal je različne možne lokacije, spoznaval je njihov program. Skupnost je bila kasneje res ustanovljena v Škocjanu, Pavlakovič pa je iskal možnosti, da bi podobno skupnost ustanovili tudi v Starem trgu ob Kolpi. Leta 2005 se je v Medjugorju srečal s skupnostjo Milosrdni Otac, ki ima enake temelje kot Cenacolo. In tako je 29. aprila leta 2006 sprejel prvih pet fantov. »Prvega maja, to je bilo na ponedeljek, smo pa pri slovesni maši podpisali ustanovno listino«, je povedal Jože Pavlakovič. V teh desetih letih je njihov trud obrodil številne sadove. »Prvih fantov je bilo pet, ampak koliko je šlo fantov v teh letih skozi, nismo nikoli šteli; krepko čez sto, mogoče tudi dvesto. Štirje Slovenci so zaključili program pri nas

Obenem so na priporočilo Slovenske Karitas uvedli tudi program Rafael, ki je namenjen duhovnikom in redovnikom, ko se znajdejo v slepi ulici zasvojenosti.

Lokalna skupnost je bila, kot povsod po Sloveniji, do takšne skupnosti najprej skeptična. Kmalu pa so se začeli povezovati in prišla je priložnost, da pomagajo očistiti prostore podjetja Unior. »Seveda so nas gledali zelo skeptično in kritično. Ampak ko so videli, da smo mi v enem tednu uredili kot se spodobi, so rekli: takšen je, kot je bil, ko je bil nov. Videli so, da so to ljudje, da ne lazijo po drevju, ampak, da so na tleh. Takoj so nekateri začeli z njimi pogovor in so prijatelji še danes. In so videli, da se ni česa bati. Ljudje bi, če jim zdaj rekli, da moramo nehati, gotovo bili zelo žalostni

Jutri pripravljajo dan odprtih vrat, kjer se bodo lahko ljudje od blizu spoznali s skupnostjo Tav in jo mogoče priporočili komu, ki še išče svoj smisel življenja. Sveto mašo bo na ta dan zanje daroval upokojeni nadškof Alojz Uran.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.