Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Rogatec z dvorcem Strmol (foto: Občina Rogatec)
Rogatec z dvorcem Strmol

FOTO: Odkrivajmo Rogatec

| 29.03.2016, 19:58

Akcijo "Tu je naš dom" danes nadaljujemo v eni od zelo zanimivih obmejnih občin Slovenije, kjer je prebujajoča se pomlad res lepa in razkošna. Domačini pravijo, da živijo na križišču zgodovine in res je, da imajo obiskovalcem kaj pokazati in predstaviti. Ste kdaj že bili v Rogatcu? Če vas tja še ni peljala pot, potem vabljeni k spremljanju našega današnjega programa. Odstrli vam bomo mnogo zanimivih kotičkov in dejstev, na vas pa je, da jih morda že prav kmalu sami doživite in spoznate. Prepričani smo da vam ne bo žal! Zakaj?

V Rogatcu in okolici se skozi leto dogaja veliko zanimivih stvari. Med našim današnjim obiskom pa bomo spoznali tamkajšnje najpomembnejše kulturne in naravne znamenitosti, ki bi jih moral poznati vsak Slovenec, poizvedeli bomo, katere prireditve zaznamujejo tamkajšnji utrip med letom, kaj Rogatec z okolico lahko ponudi obiskovalcem.

Župan Rogatca Martin Mikolič
Župan Rogatca Martin Mikolič © Izidor Šček

13.30 Naša ekipa je po okusnem kosilu v gostišču "Pod goro" pred mikrofon povabila lastnika Izidorja Kitaka, ki je predstavil njihovo ponudbo, sestavljeno predvsem iz lokalno pridelanih dobrot. Ni čudno, da velja pregovor, če želiš spoznati nek kraj moraš obiskati tudi dobro gostilno. Sicer pa je lastnik gostišča pod štajerskim Triglavom, kot domačini pravijo Donački gori, tudi muzikant ansambla Aplavz. Ob koncu pogovora smo slišali njihovo skladbo posvečeno Sloveniji z naslovom "V srcu nosim domovino".

Izidor Kitak
Izidor Kitak © ARO

11.30 Tudi tokratno popotovanje po Sloveniji v akciji "Tu je naš dom" nastaja v sodelovanju z Mercatorjem. Pred mikrofon smo povabili poslovodjo Danijela Križana. Predstavil je delovanje njihove trgovine v Rogatcu, ki je tik ob meji in kamor poleg domačih kupcev zaide tudi kar nekaj sosedov s Hrvaške. Z "najboljšim sosedom" pa dobro sodeluje tudi društvo upokojencev Rogatec, ki jim pomaga pri izvedbi nekaterih njihovih projektov. Tako nam je povedal Viljem Novak predsednik društva upokojencev Rogatec.

Danijel Križan
Danijel Križan © ARO

Viljem Novak predsednik društva upokojencev Rogatec
Viljem Novak predsednik društva upokojencev Rogatec © ARO

11.15 Rokodelski center Rogatec deluje na gradu Strmol. O njegovem delovanju smo se pogovarjali Gordano Bilušić. Tam izdelujejo in prodajajo izdelke starih obrti in znanj, za katere obrtniki pridobijo tudi posebne certifikate, ki jih izdaha Gospodarska zbornica Slovenije. Zanimivo je, da se zanimanje za delovanje Rokodelskega centra iz leta v leto povečuje.

Gordana Bilušić
Gordana Bilušić © I. Šček

10.40 Irena Rošker je vodja Muzeja na prostem Rogatec. Predstavila je o programe njihovega muzeja za obiskovalce. Skušala pa je odgovoriti tudi na vprašanje zakaj obiskovalci sploh prihajajo v tak muzej. "Zaradi nostalgije gotovo ne," je prepričana Rošarjeva. Po njenem mnenju gre bolj za soočanje z našo preteklostjo, kajti dediščina nam omogoča, da razumemo zakaj danes živimo kot živimo. Omogoča nam, da razumemo kako in zakaj se je začelo npr tkanje, peka kruha ... V njihovem rokodelskem centru pa lahko vse to doživite tudi v doživljajskih delavnicah, kjer spoznate stare navade, običaje in znanja.

Nataša Ličen in Irena Roškar
Nataša Ličen in Irena Roškar © Izidor Šček

10.06 V Mercatorju v Rogacu se je "skrila" naša sodelavka Urša Sešek. Ni bilo treba čakati dolgo in že so jo odkrili naši zvesti poslušalci. Najhitrejši je bil poslušalec Avguštin. Čestitke!

Urša v Mercatorju
Urša v Mercatorju © ARO

9.50 Prva prireditev, na katero so nas opozorili v Rogatcu je Zeleni festival, ki ga bodo pripravili 30. aprila. Gre za prireditev v Muzeju na prostem, kjer se bodo predstavili predvsem vrtnarji. Mogoče bo dobiti različne sadike in semena, pa tudi zališča in opremo za vrtičkarje. Najbolj poznana in odmevna pa je prireditev Likof na taberhi, ki poteka konec poletja. To je prireditev, ki obeležuje zaključek žetve. Tako je mogoče videti stare običaje, recimo mlatev s cepci, različne rokodelske spretnosti, pletarje, kovača, košnjo s koso, kamnoseka ... Pripravijo pa tudi različne doživljajske delavnice.

Nataša Ličen in Nives Brezovnik pred muzejem na prostem
Nataša Ličen in Nives Brezovnik pred muzejem na prostem © Izidor Šček

9.30 Nives Brezovnik iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec je predstavila nekatere kulturne in naravne znamenitosti občine Rogatec, denimo nadžupnijsko in podružnično cerkev, ki sta bisera takoimenovanega Štejerskega baroka. V Rogatcu imajo tudi lepo obnovljen dvorec Strmol, zelo pa so ponosni tudi na tamkajšnji Muzej na prostem in novoustanovljeni Rokodelski center.

Prvo oglašanje Rogatec
Prvo oglašanje Rogatec © Izidor Šček

8.50 Našo terensko ekipo so v Rogatcu prijazno sprejeli v lepo obnovljeni Viničarski hiši. V prvem pogovoru nam je nekaj o občini Rogatec povedal župan Martin Mikolič.

Viničarska hiša Rogatec
Viničarska hiša Rogatec © Izidor Šček

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...