Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec
Velikonočna pisanica s sporočilom. (foto: Urška Hrast)
Velikonočna pisanica s sporočilom.

Velika noč v Buenos Airesu

29.03.2016, 12:00 Matjaž Merljak

Prvo veliko noč na južni polobli preživlja duhovnik Robert Brest, ki deluje med slovenskimi rojaki v argentinski prestolnici. V pogovoru za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini je povedal, da rojaki ohranjajo običaje, ki ta največji krščanski praznik spremljajo, pogreša edino velikonočne procesije, kot jih imamo po Sloveniji po vaseh.

Roberta Bresta smo v nedeljo poklicali na Pristavo, kjer je imel v tamkajšnjem slovenskem Domu sveto mašo. Povedal je, da je bila kapela za to priložnost lepo okrašena s cvetjem, bogoslužje je spremljalo lepo petje, imeli so tudi priložnostno procesijo.

Že pred cvetno nedeljo so imeli po slovenskih Domovih duhovno pripravo s spovedovanjem, tema je bila božje usmiljenje. V Slovenski hiši v središču Buenos Airesa so bili obredi velikega četrtka, petka in sobote. Praznovanje je bilo vse dni lepo pripravljeno, prišli so ljudi iz vseh domov. Na veliki petek je mladina brala križev pot škofa Jožefa Smeja. Na veliko soboto so po slovenskih Domovih tudi blagoslovili velikonočna jedila. Na velikonočni ponedeljek, ki je bil v Argentini sicer delovni dan, pa so v Slovenski hiši imeli svoje srečanje slovenski duhovniki v Buenos Airesu.

Mladi iz slovenskega Doma San Justo so na začetku postnega časa izrazili željo, da bi vsak petek imeli v tamkajšnji stolnici križev pot. Robert Brest je pobudo sprejel in pravi, da je vsak teden prišlo od 40 do 50 mladih ter da so ta srečevanja imela poseben čar. Enkrat so imeli tudi križev pot božjega služabnika Daniela Halasa.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...