Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Velikonočna pisanica s sporočilom. (foto: Urška Hrast)
Velikonočna pisanica s sporočilom.

Velika noč v Buenos Airesu

| 29.03.2016, 12:00 Matjaž Merljak

Prvo veliko noč na južni polobli preživlja duhovnik Robert Brest, ki deluje med slovenskimi rojaki v argentinski prestolnici. V pogovoru za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini je povedal, da rojaki ohranjajo običaje, ki ta največji krščanski praznik spremljajo, pogreša edino velikonočne procesije, kot jih imamo po Sloveniji po vaseh.

Roberta Bresta smo v nedeljo poklicali na Pristavo, kjer je imel v tamkajšnjem slovenskem Domu sveto mašo. Povedal je, da je bila kapela za to priložnost lepo okrašena s cvetjem, bogoslužje je spremljalo lepo petje, imeli so tudi priložnostno procesijo.

Že pred cvetno nedeljo so imeli po slovenskih Domovih duhovno pripravo s spovedovanjem, tema je bila božje usmiljenje. V Slovenski hiši v središču Buenos Airesa so bili obredi velikega četrtka, petka in sobote. Praznovanje je bilo vse dni lepo pripravljeno, prišli so ljudi iz vseh domov. Na veliki petek je mladina brala križev pot škofa Jožefa Smeja. Na veliko soboto so po slovenskih Domovih tudi blagoslovili velikonočna jedila. Na velikonočni ponedeljek, ki je bil v Argentini sicer delovni dan, pa so v Slovenski hiši imeli svoje srečanje slovenski duhovniki v Buenos Airesu.

Mladi iz slovenskega Doma San Justo so na začetku postnega časa izrazili željo, da bi vsak petek imeli v tamkajšnji stolnici križev pot. Robert Brest je pobudo sprejel in pravi, da je vsak teden prišlo od 40 do 50 mladih ter da so ta srečevanja imela poseben čar. Enkrat so imeli tudi križev pot božjega služabnika Daniela Halasa.

Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...