Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar
Velikonočna pisanica s sporočilom. (foto: Urška Hrast)
Velikonočna pisanica s sporočilom.

Velika noč v Buenos Airesu

29.03.2016, 12:00 Matjaž Merljak

Prvo veliko noč na južni polobli preživlja duhovnik Robert Brest, ki deluje med slovenskimi rojaki v argentinski prestolnici. V pogovoru za velikonočno oddajo Slovencem po svetu in domovini je povedal, da rojaki ohranjajo običaje, ki ta največji krščanski praznik spremljajo, pogreša edino velikonočne procesije, kot jih imamo po Sloveniji po vaseh.

Roberta Bresta smo v nedeljo poklicali na Pristavo, kjer je imel v tamkajšnjem slovenskem Domu sveto mašo. Povedal je, da je bila kapela za to priložnost lepo okrašena s cvetjem, bogoslužje je spremljalo lepo petje, imeli so tudi priložnostno procesijo.

Že pred cvetno nedeljo so imeli po slovenskih Domovih duhovno pripravo s spovedovanjem, tema je bila božje usmiljenje. V Slovenski hiši v središču Buenos Airesa so bili obredi velikega četrtka, petka in sobote. Praznovanje je bilo vse dni lepo pripravljeno, prišli so ljudi iz vseh domov. Na veliki petek je mladina brala križev pot škofa Jožefa Smeja. Na veliko soboto so po slovenskih Domovih tudi blagoslovili velikonočna jedila. Na velikonočni ponedeljek, ki je bil v Argentini sicer delovni dan, pa so v Slovenski hiši imeli svoje srečanje slovenski duhovniki v Buenos Airesu.

Mladi iz slovenskega Doma San Justo so na začetku postnega časa izrazili željo, da bi vsak petek imeli v tamkajšnji stolnici križev pot. Robert Brest je pobudo sprejel in pravi, da je vsak teden prišlo od 40 do 50 mladih ter da so ta srečevanja imela poseben čar. Enkrat so imeli tudi križev pot božjega služabnika Daniela Halasa.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.