Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
90 let Nedelje (foto: nedelja.at)
90 let Nedelje

90 let tednika Nedelja

| 21.03.2016, 11:44 Matjaž Merljak

Slovenski zamejski tednik Nedelja, cerkveni list krške škofije, letos obhaja 90. obletnico izhajanja. Ob okroglem jubileju pripravljajo romanje, zahvalno sveto mašo, velikonočni številki pa bo priložena posebna priloga.

Prva številka Nedelje je zagledala luč sveta marca leta 1926 v kraju Bórlje v Ziljski dolini. Njegov založnik in lastnik je bil Valentin Podgorc, izdajatelj in odgovorni urednik pa Ivan Lučovnik, župnik v Borljah. Ob začetku je Nedelja izhajala v mesečnih razmakih. Po štiriletnem prisilnem odmoru, ko so jo nacionalsocialisti leta 1941 prepovedali, se je Nedelja 23. decembra 1945 spet pojavila, od takrat je izhajala tedensko, izdaja pa jo Dušnopastirski urad krške škofije. Tednik ima okoli 2500 naročnikov, urejajo ga štirje uredniki in okoli 15 rednih dopisnikov. Z glavnim urednikom Hanzijem Tomažičem se je pogovarjal naš novinar Tone Gorjup.

Tomažič je dejal, da je glavna naloga poleg oznanjevanja božje besede povezovanje Slovencev na južnem Koroškem v veliko družino. Zato ob jubileju pripravljajo posebno romanje na Južno Tirolsko, 2. julija bo zahvalna sveta maša na Svetih Višarjah, v velikonočni prilogi pa bodo objavili 90 zgodb koroških ljudi.

Z letošnjim jubilejem je povezan tudi prejemnik Tischlerjeve nagrade, ki jo je meseca januarja v Celovcu prejel dolgoletni sodelavec dr. France Vrbinc, ki je poosebljena skrb za jezik.

Mediji ustvarjajo javen prostor, kjer se še sliši in bere slovenščina

Tomažič je še naglasil, da je jedro ohranjanja kulture in jezika družina: "Najbolj pomembno je, da se v družini ohranja živa slovenščina, a za to je potrebno pravo okolje. Ker je to vse nemško, je prav, da imamo slovenske medije in društva, Cerkev pa je tista, ki najbolj ohranja slovenščino."

Slovenci na avstrijskem Koroškem so del celovške t.j. krške škofije, a so samostojni - dušno pastirski urad, Nedelja in Katoliška akcija samostojno skrbijo za pastoralno dejavnost, a se po drugi strani dejavno vključujejo v vseškofijsko dogajanja. Velika prelomnica je bila leta 1972 s koroško sinodo, ko so Slovenci dobili od Nemcev opravičilo za vse gorje, ki je bilo storjeno.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...