Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Andrej Šinko
Tone Gorjup (foto: ARO)
Tone Gorjup

Mimo zapovedi in zakonov

01.04.2016, 15:24 Tone Gorjup

Škof Jožef Smej, ki je te dni dobil red za zasluge za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev, je povedal, da so z njim odlikovane tudi katehistinje, redovnice, ki ob dekalogu, desetih božjih zapovedi, vzgajajo mladi rod. Spomnil je na neprecenljivo delo, ki postavlja temelje naši prihodnosti, vsaki prihodnosti. Dejal je: Ne ubijaj! Ne kradi! in tako dalje. Nobena družba, nobena država ne more obstajati brez teh desetih božjih zapovedi. Bog daj, da bi se tudi v raju pod Triglavom držali dekaloga in bi tako obstali, je še poudaril škof Smej. Pozneje je v pogovoru z mediji še dodal: Spoštuj bližnjega!

Ne ubijaj! Ne kradi! Spoštuj bližnjega! Ni težko pritrditi, da je to osnova vsake družbe. Dekalog, ki predstavlja moralni temelj judovstva in krščanstva, v državah na normativni ravni predstavlja ustava. Slovenci smo jo dobili pred petindvajsetimi leti. Bila naj bi osnova za ravnanje tako posameznika kot družbe; je vodilo vseh treh vej oblasti, javnih ustanov ... Kako jo izpolnjujejmo, je drugo vprašanje? Eden od pokazateljev, kako je s tem, so pritožbe, ki romajo na ustavno sodišče. Pred dnevi je predsednik omenjenega sodišča Miroslav Mozetič predstavil poročilo o lanskem delu. Kot je povedal, zadeve obvladujejo. Opozoril pa je, da politika v zadnjih dveh letih "enostavno odlaga z izvršitvijo odločb ustavnega sodišča". Po njegovem občutku zavlačuje izvršitve odločb, "ker se z njimi ne strinja". Kot je dodal, je to z vidika pravne države zelo problematično, zlasti če je neizvršitev pogojena politično ali ideološko. Motijo ga tudi nekateri napadi na ustavno sodišče v zadnjih letih in napovedi politike o "tem, kako bodo počakali na novo sestavo".

Nova sestava je, kot kaže, marsikje odrešilna. Tudi Cerarjeva vlada se drži tega načela. Pri vseh kadrovanjih je ponavadi tako, da želi na določen položaj postaviti strokovnajka. Ta mora biti nedovisen, pomembne so njegove izkušnje in še marsikaj. Ko pa poslušamo strankarske prvake, se pogosto razkrije trgovanje. Ta bo vaš, tega bomo izbrali mi … vi ste zamenjali tistega, mi pa tega … Ta nam dela težave, zato moramo poiskati, bolj primernega. Največkrat se izkaže, da mora biti kandidat predvsem "naš", stokovnost pa je lahko tudi moteča. Seveda je treba še prej poskrbeti za neodvisne nadzornike. Ve se, kaj oblast od njih pričakuje … Zatakne se, če politika ne najde pravega kandidata ali ga morda ne želi najti. Zdravstvena blagajna je že kar nekaj časa brez rednega vodstva. Še huje je v ljubljanskem kliničnem centru, kjer so pozabili, kaj je vodstvo s polnimi pooblastili. Očitno se oblast dela norca iz davkoplačevalcev in zavarovancev ter tudi iz osebja, ki dela v največji zdravstveni ustanovi v državi. Komu vse to ustreza? Na eni strani številne zamenjave, na drugi pa zamenjav ni in ni, ker ne najdejo "našega" ali vsaj tistega, ki ni "njihov". Prav zato v zadnjem času pogosto slišimo: "Moram biti previden, ker sem potegujem za to in to službo … Tega ne morem povedati, kot mislim, da dejansko je. Bolje bo, da se pred odločanjem ne oglašam na vašem radiu. Svetovali so mi, naj se vzdržim vsakega komentarja v tej zadevi …

Žalostno je, da zakonodaja, ki je izpeljana iz ustave, dopušča tako ravnanje. Na prvi pogled naj to sploh ne bi bilo mogoče, a v zakuslisju slišimo: Če ne gre povsem gladko, zakonu dodamo novelo, pa še eno in še eno. Tudi ustavo bi spremenili, a nimamo dovolj glasov. Bomo pa poskrbeli, da nas nova sestava ustavnega sodišča ne bo pretirano ovirala pri naših načrtih. Judovsko-krščansko tradicijo z dekalogom smo že zdavnaj pustili na smetišču zgodovine. Tudi zato državljani v marsičen ne moremo zaupati oblasti in ne njihovim ustanovam. Kako naj na primer razumemo odločitev centra za socialno delo, ki je sprejel odločitev o namestitvi dveh dečkov, ki sta ostala brez mame in bila doslej pri starih starših, v rejniško družino. Kdo presoja o tem, kaj jima je v največjo korist? Kaj vse se lahko dogaja v ozadju takih primerov? Kako naj si razlagamo, da je državni zbor pred dnevi znova podprl novelo zakona o varstvu okolja, na katero je državni svet izglasoval veto soglasno? Po njej lahko določeno podjetje v okolje pošilja večje izpuste kot je to dovoljeno, če bi spoštovanje omejitev pomenilo zanj nesorazmerno velike stroške?  Kako je mogoče, da je vlada po razkritju načrtovane prometne kontrole ministra Koprivnikarja, čez noč napovedala razrešitev vpletenih, za veliko nujnejše zadeve pa si vzame dneve včasih celo tedne za razmislek?  Kako razumeti, da vlada že mesece ne pristane na zahteve policijskih sindikatov, ki se zavzemajo le za izpolnitev danih zavez? Komu zaupati, če oblast tepta lastne obljube?

Morda je tako tudi zato, ker nismo znali in ne znamo ceniti dela tistih ki ob dekalogu, desetih božjih zapovedi, vzgajajo mladi rod.  Znova in znova bi morali slišati: Ne ubijaj! Ne kradi! Spoštuj bližnjega!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Komentar tedna

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...