Nataša Ličen
Matej Kržišnik
Marjana Debevec

Naglič: Očitki molivcem pred porodnišnico pravno ne zdržijo

23.02.2016, 13:00 Marjana Debevec

Pobuda za zaščito ustavnih pravic žensk je v teh dneh grobo napadla predstavnike pobude 40 dni za življenje, ki v postnem času molijo pred ljubljansko porodnišnico. Namen njihove molitve je za končanje splava, nudijo pa tudi pomoč materam, ki se nanje obrnejo.

Podpisniki pobude, ki temu nasprotuje, pa trdijo, da molitev prostovoljcev nesorazmerno posega v človekove pravice do osebnega dostojanstva in varnosti, do svobodnega odločanja o rojstvu otrok in do varstva zasebnosti. Za mnenje smo povprašali pravnika mag. Andreja Nagliča, ki je povedal, da so to zelo težko utemeljivi očitki, ki pa pravno ne zdržijo.

»Če se nekdo za nekaj zavzema, kot se pobuda, ki opozarja nato, da je umetna prekinitev nosečnosti neželen ukrep ali pojav v družbi, in če to na miren in argumentiran način predstavlja v javnosti, če ne moti na primer dostopa do bolnišnice, če ne ogroža varnosti pacientov, ki prihajajo v bolnišnico, če ne uničuje premoženja, če ne povzroča prekomernega hrupa, če nič takega ne dela, kar bi hromilo delovanje neke javne zdravstvene ustanove, potem očitki ne morejo biti utemeljeni, ne morejo zdržati. Če res opozarjanje na varovanje človekovega življenja poteka na miren način, z molitvijo, s slavljenjem, češčenjem in pesmijo, potem to nikakor ne more biti nekaj, kar bi lahko državni organi omejevali ali prepovedovali. Nikjer v svetu se to ne dogaja; tudi v Sloveniji dvomim, da se bo to zgodilo, da bi državni organi posegli v to, kajti to je res ustavna svoboščina izražanja, združevanja, ki je prav, da se je tudi kristjani poslužujemo in da opozarjamo, da so nerojeni otroci prav tako živa bitja in da jih moramo zaščititi«, je še dejal Naglič.

Valentina Pikelj iz Zavoda Božji otroci je za naš radio pojasnila, da je njihov namen le molitev in pa pomoč materam, ki se nanje obrnejo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem , Politika
Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...