Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Papež bo prihodnji teden sprejel stalni sinod Ukrajinske grkokatoliške Cerkve

Cerkev po svetu | 24.02.2016, 09:22 Marta Jerebič

Rim bo prihodnji teden gostil stalni sinod Ukrajinske grškokatoliške Cerkve. Škofe bo v avdienco sprejel tudi papež Frančišek, je povedal višji nadškof Ukrajinske grškokatoliške Cerkve Svjatoslav Ševčuk.

Ta se že mudi v Rimu, kjer je včeraj na tiskovni konferenci spregovoril o izjavi, ki sta jo na Kubi podpisala papež Frančišek in patriarh Kiril. Spomnimo, da so nekateri ukrajinski grkokatoličani razočarani nad besedilom izjave, ki naj bi namigovala na to, da v Ukrajini poteka državljanska vojna, ne pa, da je ta "žrtev agresije sosednje države". Ševčuk pravi, da škofje ne bodo spraševali papeža za pojasnila, 'saj otroci tega ne delajo očetu' in ker niti ne potrebujejo pojasnila. Potrebujemo občestvo in pot, po kateri skupaj hodimo v prihodnost, je dejal.

Nadškof je odgovoril tudi na vprašanje o morebitnem papeževem obisku v Ukrajini. Omenil je, da sta povabilo pred letom dni poslali rimokatoliška in grškokatoliška Cerkev v Ukrajini, prav tako tudi ukrajinski predsednik, in sicer pisno ter med avdienco v Rimu. Ševčuk pravi, da sveti oče še ni odgovoril. Zato je prezgodaj govoriti o obisku.

Nadškof je še opozoril, da bo 8. marca minilo 70 let od t. i. 'psevdo-sinoda' v Lvovu, ki je leta 1946 odločil, da zatre grkokatoliško Cerkve v Ukrajini in jo tako prisilil, da deluje tajno oziroma jo je prisilno priključil Ruski pravoslavni Cerkvi. Ševčuk meni, da bo imelo srečanje ukrajinskih grkokatoliških škofov s papežem Frančiškom zato še večjo težo, pokazali bodo svoje polno, vidno občestvo s papežem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...