Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Radio Vatikan in vatikanski televizijski center se združujeta

Papež in Sveti sedež | 23.02.2016, 07:29 Marta Jerebič

P. Federicu Lombardiju konec februarja poteče mandat na funkciji generalnega direktorja Radia Vatikan, še naprej pa ostaja vatikanski tiskovni predstavnik. 73-letni p. Lombardi papežev radio zapušča po 26 letih. Leta 1990 je postal direktor programov, leta 2005 pa je bil imenovan za generalnega direktorja. Mandat bo potekel tudi administrativnemu direktorju Radia Vatikan Albertu Gasbarriju. Za v. d. direktorja Radia Vatikan je bil imenovan Giacomo Ghisani, ki bo skrbel za redno upravljanje radia v sklopu reforme vatikanskih medijev.

S tem se nadaljuje združevanje vatikanskih medijev na podlagi papeževe odločitve, ki je junija lani ustanovil Tajništvo za komunikacije z namenom, da se vsi mediji, ki se v Vatikanu ukvarjajo s komunikacijo združijo v nov dikaterij rimske kurije.

Gre za Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja, Tiskovni urad Svetega sedeža, vatikanski internetni urad, Radio Vatikan, vatikanski televizijski center, časopis L'Osservatore Romano, vatikanska tipografija, fotografski urad in vatikanska založba.

Od 1. januarja sta z upravnega in vodstvenega vidika že združena Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja in Tiskovni urad Svetega sedeža.

Letos se predvideva še združevanje Radia Vatikan in vatikanskega televizijskega centra, ki se je pravzaprav v nekaterih zadevah že združilo, na primer pri snemanju in distribuciji audia in videa papeških slovesnosti in drugih vatikanskih dogodkov ter pri boljšem izkoriščanju človeških virov.

Zato se po preteku mandata konec meseca p. Lombardija in Gasbarrija ne bo nadomestilo z osebama s podobnimi vodstvenimi funkcijami, ampak le z imenovanjem zakonitega zastopnika in odgovornega za administracijo, vse v eni osebi – Giacomu Ghisaniju, ki že sedaj opravlja funkcijo namestnika direktorja v Tajništvu za komunikacije, Radio Vatikan pa dobro pozna, saj je tam več let delal kot kot vodja pravnega oddelka in oddelka za mednarodne odnose.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...