Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar

Knjiga leta: Kuhinja v dvoje

Oddaje | 17.12.2015, 18:00 Nataša Ličen

Od petih nominiranih knjig je na letošnjem Knjižnem sejmu dobila veliko nagrado knjiga Kuhinja v dvoje. Knjiga je nastajala štiri leta. Prepriča z oblikovanjem in vsebino, njena mala jezikovna posebnost je, da v njej avtorji nagovarjajo v prelepi dvojini, ki nam jo nudi slovenščina. Nagrada avtorjem daje potrditev, da se splača verjeti in vlagati v svojo idejo. Nihče od njih ni profesionalni kuhar ali oblikovalec, fotograf. Z vsemi omenjenimi področji, ki so potrebna za izdelavo knjige, so se avtorji srečevali na nek drug način, ne zgolj amatersko, morali so pristopiti profesionalno, želeli so narediti najboljše in se na tej poti tudi veliko naučili. Delo je vsekakor obrodilo sadove in knjigo priporočamo v branje in predvsem v uporabo.

Recept je le tema, na katero pameten kuhar vsakič zaigra novo variacijo

Kuhinja v dvoje je kuharska knjiga za pare, s katero želijo avtorji odpihniti ‘nebodigatreba’ prepričanje, da je kuhanje zahtevno in dolgočasno opravilo. Kuhanje v dvoje je krasen način, kako lažje najti in ohraniti veselje do ustvarjanja v kuhinji in je odlična priložnost za poglabljanje medsebojnega odnosa. Kuhanje je priložnost za skupen čas v vrvečem dnevu, za filozofske debate ob rezanju zelenjave, za raziskovanje in nalezljivo navduševanje nad novimi sestavinami in jedmi. Je priložnost za sodelovanje, medsebojno učenje in skupno ustvarjanje v kuhinji!

Več na http://kuhinjavdvoje.si/

Ne bojmo se kuhanja

Anja Maležič: »Bili so trenutki, ko bi lahko obupali in si rekli, dobro, to je preveliko za nas, ne znamo, posebej, ko smo se odločili za samozaložbo. Ker nimamo referenc in nismo prepoznavni. Nimamo imena, ki bi samo po sebi prodajalo knjigo. Zato smo morali dati vse od sebe in nagrada je potrdilo, da nam je uspelo. Sporočilo, ki smo ga v prvi vrsti želeli predati mladim je, ne bojte se kuhanja. Kuhanje je luštna stvar, sploh, če jo odkrivaš v dvoje."

Avtorji knjige leta
Avtorji knjige leta © kuhinjavdvoje

Kuhinja je prostor za odkrivanje skupne ustvarjalnosti

Andrej Valena: «Svojo Anjo sem v svet kuhinje vpeljal prav s tem, ko sem ji na začetku skuhal kaj okusnega in dišečega. Mojega navdušenja se je nalezla tudi Anja in zdaj vesela (srečna) kuhava v dvoje. Na kuhanje nikoli nisem gledal kot na muko ali na nekaj, kar je treba. Na kuhanje gledam kot na nekaj, kar je lahko super in je kakovostno skupaj preživet čas, ki se mu posvetimo.«

Sprva poročno darilo, ki se je razvilo v knjigo leta

Anja: »Ideja za knjigo se je porodila ob poroki našega skupnega prijatelja. Kot unikatno poročno darilo smo mu pripravili, seveda manj obsežno, kot je zdaj ta, kuharsko knjigo. Bila je seveda veliko bolj amaterska, a narejena z veliko ljubezni. Ob tem smo jima želeli, da bi v začetkih skupnega gospodinjstva ohranila dvojino tudi v kuhinji. Želeli smo predati naprej, kar sem sama odkrila, da je kuhanje v dvoje lahko tudi skupni čas, da je kuhanje v dvoje tudi priložnost za odkrivanje novih stvari v dvojini.«

Knjiga leta
Knjiga leta © kuhinjavdvoje

Ljubezni in kuhanju se posvetimo z vsem srcem

Andrej: »Upam, da bomo s knjigo navdušili veliko ljudi, predvsem mladih, da je kuhinja super zabava. Še posebej v dvoje je to čas, ki ga lahko na veliko bolj pameten način preživimo skupaj. Umetnost je tudi, da kar sam preizkusiš in skuhaš, to uspeš prenesti v recept. Človek z leti tudi viša standarde.«

Oddaje
Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc) Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc)

Sočutje ni pasivnost

Med 17. in 23. novembrom se po vsem svetu vsako leto v okviru Katoliške cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti obhaja teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali ...

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...