Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
predsedtavitev knjige filozofa Hadjadja (foto: Družina)
predsedtavitev knjige filozofa Hadjadja

Kaj je Družina?

Slovenija | 18.12.2015, 07:59 Marjana Debevec

Tik pred referendumom o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) je Založba Družina izdala prevod knjige francoskega avtorja Fabrica Hadjadja Kaj je družina?. Na to preprosto vprašanje avtor odgovarja: Gre za tako osnovno vprašanje, da se lahko vprašamo, ali se sploh postavlja. Lahko se celo čudimo, da smo skupaj tu in se sprašujemo o tako jasni stvari. O družinski tematiki in Hadjadjevi knjigi Kaj je družina? so spregovorili prevajalka Jasmina Rihar, mag. Mojca Belcl Magdič, ki se ukvarja s t. i. teorijo spola, in zakonca Maja in Igor Vovk, soustanovitelja Iskreni.net.

Jasmina Rihar je predstavila avtorja Fabrica Hadjadja, leta 2014 je bil izvoljen v papeški svet za laike, in njegovo knjigo Kaj je družina, to je že tretja knjiga tega avtorja, ki jo je prevedla in vse tri je izdala Založba Družina. V najnovejši so zbrani eseji s predavanj o družini. V prvem delu odgovarja na vprašanje, kaj je družina. Nato spregovori o različnosti med spoloma, v tretjem delu knjige se osredotoči na nevarnost, da bo tehnologija izpodrinila druženje za družinsko mizo, nato se sprašuje, kaj je rojstvo in kako ustvariti družino drugače kot z rojstvom. Ob koncu knjige razmišlja o zdravi družini skozi krščanske oči.

"Hadjadj opazuje svet okoli sebe in izhaja iz tega, kar živi." V svojih razmišljanjih uporablja pimerjave, pretiravanja, ironijo in tako sočno in hudomušno razlaga svoje teorije. Poudarja, da je družina primarna skupnost, v kateri se poraja razlika med spoloma. Še bolj kot z ideološkimi boji, pa je po Hadjadjevem mnenju družina ogrožena zaradi tehnologije (pametne naprave), ki iz ljudi delajo individualce. Brani družinkso mizo kot prvi kraj olike, srečevanja, bližine, dotika. Tehnologija pa izpodriva tudi genološkost. Če rojstvo ne bo temelj družbe, temveč "izdelan", se bo pojavila zahteva po popolnosti "izdelka", karikira avtor.

Kako deluje teorija spola in kakšne spremembe lahko prinese, je povedala Mojca Belcl Magdič. Po njenem mnenju teorija spolov vodi v enoumje. Ženska identiteta naj bi ji bila lae pripisana od moškega, da bi jo imel pod nadzorov, lahko pa se je odreši. Moške in ženske značilnosti ne obstajajo same po sebi, saj je vse produkt moči in vpliva. Mojca Belcl Magdič je tudi dejala, da v državah, kjer so zakon, podoben noveli ZZZDR že sprejeli, že v vrtcih otrokom ponujajo možnost izbire spola in da lahko eksperimentirajo s svojo spolno usmerjenostjo.

Za zakonca Majo in Igorja Vovka je bilo ob začetku ustanovitve Iskreni.net pomembno, da se ukvarjata s starši in jim svetujeta pri vzgoji. Nista pa vedela, da bosta sodelovala v kampanji, ki smo ji priča. igor Volk je povzel Hadjadjeve misli o družini, ki jo je mogoče razgraditi le z uničenjem. Pozval je k spoštovanju različnosti. Maja Vovk je sicer priznala, da je morda za moškega odraščanje lažje kot za žensko, vendar le ženska lahko začuti otroka kot mama, kar čutijo tudi otroci.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...