Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Žive jaslice v soteski Mlačca; foto: Športno društvo lednih plezalcev Mlačca (foto: Športno društvo lednih plezalcev Mlačca)
Žive jaslice v soteski Mlačca; foto: Športno društvo lednih plezalcev Mlačca

Za doživet božič žive jaslice

Slovenija | 25.12.2015, 00:40 Marjana Debevec

Na poseben način lahko božično zgodbo podoživimo v različnih uprizoritvah živih jaslic, ki jih kot slovensko značilnost pripravljajo po različnih krajih. Najbolj znane so v Postojnski jami, a si jih lahko ogledate še v drugih krajih po Sloveniji. Spletni portal druzina.si je zbral nekatere najbolj odmevne.

Pod Šmarno goro – Na Peskah bo tradicionalno praznično snidenje ob molitvi in petju letos na božični večer ob 17.30. Na Studenicah bodo žive jaslice danes in jutri popoldne, v Razkrižju pa so jih pripravili že sinoči. Lahko si jih boste ogledali še 2. januarja ob 18. uri.

V Postojnski jami bodo žive jaslice na ogled od danes do vključno 30. decembra med 13. in 15. uro, ko bodo v jami uprizorili božične svetopisemske dogodke.

Zelo znane so tudi ledne jaslice v soteski Mlačca, pod ledno steno v Mojstrani. Uprizoritev božične zgodbe bo od 25. do 28. decembra ter 1., 2. in 3. januarja, vselej ob 16., 17. in 18. uri.

V Jami Pekel pri Žalcu si boste lahko žive jaslice ogledali danes in jutri popoldne, v Rečici ob Savinji danes popoldne, v Šoštanju pa jutri popoldne.

Skupnost Cenacolo v Škocjan na Dolenjskem pripravlja program v svojih prostorih danes in jutri popoldne ter 6. januarja ob 17. uri.

V Zavinku pri Škocjanu bo jutri popoldne koncert in odprtje svetlečih jaslic. V Šmarčni

pri Boštanju pa bo predstavitev svetopisemske zgodbe danes popoldne.

Žive jaslice si boste lahko ogledali tudi v Zoo parku Rožman v Vrzdencu pri Horjulu. Na ogled bodo od 25. do vključno 28. decembra od 17. do 20. ure.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...