Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik ostaja

Slovenija | 20.12.2015, 12:26 Tone Gorjup

Svetniki občine Komenda so minuli četrtek, 17. decembra, odločali o predlogu za preimenovanje knjižnice Franceta Balantiča Kamnik in ga zavrnili. Tako kaže, da bo pesnik, po katerem so občinski svetniki - predstavniki vseh političnih strank - v Kamniku in Komendi v pomladnih mesecih poimenovali svojo knjižnico, ostal v naslovu te ustanove.

V rojstnem mestu pesnika Balantiča so zaradi nasprotovanja nekaterih občanov želeli knjižnico preimenovati, in to le dobrega pol leta po tem, ko je s soglasno podporo občinskih svetov v Kamniku in Komendi dobila ime Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik. Ta kulturni hram je v solastništvu obeh občin, zato je za preimenovanje potrebno njuno soglasje. Tega sedaj ni in kaže, da knjižnica ostaja poimenovana po velikem slovenskem pesniku, rojenim pod Starim gradom.

Kako je prišlo do zapleta? Predlagatelji prvega predloga, ki so ga svetniki v obeh občinah na demokratičen način soglasno podprli, so želeli dati pomembno mesto svojemu rojaku, ki je po mnenju mnogih eden največjih slovenskih pesnikov. V delu javnosti je to sprožilo nestrinjanje in celo protest. Urednik lokalnega portala kamnik.info Iztok Čebašek je nastopil s peticijo, v kateri je zapisal, da so občinski svetniki podprli predlog preimenovanja knjižnice, ki je nastal na nepregleden, moralno sporen, nedemokratičen in izrazito politično motiviran način. Odločitev pa je bila po njegovem prepričanju sporna tudi zaradi lika Franceta Balantiča, ki je bil pripadnik kolaborantskih domobranskih vojaških enot. Sledila je polemična razprava o tem, kdo je France Balantič. Pesniki, literarni zgodovinarji in tudi mnogi someščani so opozorili na njegovo neprecenljivo vrednost in mesto v slovenski kulturi. Ravolucionarni tabor pa je v njem odkril velikega zločinca, kar ni uspelo niti povojnim oblastem, ki so pesnika le potisnile v pozabo, njegove knjige pa uničile.

Zmagal je diktat, zato je kamniški občinski svet dan po obletnici zažiga Balantiča odločal o vnovičnem preimenovanju. Poučen o pesnikovih zločinih, je tokrat s petnajstimi glasovi za, desetimi proti in štirimi vzdržanimi, potrdil, da se Balantičevo ime izbriše. Pred nekaj dnevi je o novem predlogu odločal še občinski svet v Komendi. Tam pa so svetniki s trinajstimi glasovi proti enemu sklenili, da se sprememba ne uveljavi. Po taki odločitvi je tudi kamniški župan Marjan Šarec za TV Slovenija dejal, da se s tem "postavlja tudi vprašanje o smiselnosti nadaljevanja postopkov v Kamniku" Dodal je še: "Glede na to, da so se v Komendi odločili tako, kot so se odločili, je ta hip uradni naziv knjižnice Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik."

Slovenija, Politika, Sprava 2012
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.