Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Murskosoboška stolnica sv. Nikolaja (foto: Škofija Murska Sobota)
Murskosoboška stolnica sv. Nikolaja
04.12.2015, 10:16 Marta Jerebič

Začetek škofijskega misijona v murskosoboški škofiji

V vseh župnijah škofije Murska Sobota se je včeraj začel škofijski misijon pod naslovom Odprite vrata Kristusu, ki bo trajal do avgusta. Na župnijski ravni bo misijon potekal vsak prvi četrtek, petek in soboto. Na dekanijski ravni bodo duhovniki vsako prvo nedeljo v mesecu misijonarili po župnijah v dekaniji. Uradno pa bo na škofijski ravni misijon odprl škof Peter Štumpf v torek, na praznik Brezmadežne, ko začenjamo tudi leto usmiljenja. V stolnici se bodo zbrali predstavniki vseh 36-ih župnij.

Škofijski misijon pripravljajo v sklopu praznovanj ob 10. obletnici ustanovitve murskosoboške škofije in bo trajal devet mesecev. »To je priložnost za to, da vsi skupaj svojo vero poživimo, utrdimo, jo poglobimo, da bi bolj po veri živeli,« je povedal generalni vikar škofije in kancler Lojze Kozar ml.

Voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec pa je razložil geslo misijona Odprite vrata Kristusu: »Jezus želi vstopiti v naše življenje, v naše družine, vendar želi, da bi mu sami odprli vrata. Tudi predhodni papeži so velikokrat govorili o tem, kako je treba odpreti vrata Kristusu, ne da bi se bali. Janez Pavel II. Je tako večkrat rekel Ne bojte se. Ne bojte se odpreti vrata Kristusu. Tudi papež Benedikt XVI. Je na različnih srečanjih rekel, da Kristus nič ne jemlje. Se ga ni treba bati, če ga povabimo v svoje življenje. Želi nas obogatiti, nam dati moč za življenje.«

Škof Peter Štumpf bo škofijski misijon uradno odprl na praznik Brezmadežne, ko začenjamo tudi leto usmiljenja. »Predstavnikom župnij bo škof izročil posebne sveče, ki jih bodo odnesli v župnijske cerkve in jih prižigali ob župnijskih dogodkih, ob tem kar se bo v župniji dogajalo v zvezi z misijonom. Ta luč jih bo spominjala na Kristusa, ki je naša luč in jih vabila, da mu odpremo svoje srce,« je še povedal Lojze Kozar ml. Na škofijski ravni v sklopu misijona poseben dogodek pripravljajo še na 10. obletnico ustanovitve škofije, 7. aprila prihodnje leto, in ob sklepu misijona, 14. avgusta. Ta slovesnost bo potekala v Turnišču.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Marjan Dermastja (photo: Jure Sešek) Marjan Dermastja (photo: Jure Sešek)

Naš gost: Marjan Dermastja

Z našim tokratnim gostom smo kramljali že pred tedni. Prisluhnili ste mu lahko v oddaji Šport na Radiu Ognjišče, ko smo ga predstavili kot dolgoletnega nogometnega trenerja. ...

Zapleši z menoj, jutri zvečer v Antonovem Domu na Viču (photo: ARO) Zapleši z menoj, jutri zvečer v Antonovem Domu na Viču (photo: ARO)

Pridete na ples?

Na Viču bo znova Ples do enih. Jutri, v četrtek 17.12., ob 20. uri v Antonovem Domu. Tokrat se boste s pravim plesnim učiteljem Sašom Krasnovom učili plesnih korakov angleškega ...

Papež v Grecciu (photo: Radio Vatikan) Papež v Grecciu (photo: Radio Vatikan)

Papež nenapovedano v Grecciu

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal Greccio v Rietski dolini, kjer je sveti Frančišek Asiški prvič postavil žive jaslice. Obiskal je kapelo frančiškanskega ...

Jaslice (photo: ARO) Jaslice (photo: ARO)

Pred nami je tretji sveti večer

V Katoliški Cerkvi bomo danes obhajali tretji sveti večer pred jutrišnjim praznikom Gospodovega razglašenja oziroma sv. treh kraljev, kot se imenuje v zahodni tradiciji.