Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek - Angelus (foto: CTV)
Papež Frančišek - Angelus

VIDEO: Papež: Mir osvoji tisti, ki odpre srce bližnjemu.

Cerkev po svetu | 01.01.2016, 14:55 Marta Jerebič

Svet je ob poostrenih varnostnih ukrepih vstopil v leto 2016. Želja po miru še posebej danes odmeva tudi v Katoliški Cerkvi, ko na praznik Marije, Božje Matere obhajamo 49. svetovni dan miru na temo: Premagaj brezbrižnost in osvoji mir. O tem je papež Frančišek spregovoril pri maši v vatikanski baziliki in nato pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja. V baziliki sv. Petra se mu je pridružilo več tisoč mladih pevcev „Pueri Cantores“, ki se v Rimu udeležujejo mednarodnega kongresa. Z njimi se je srečal že včeraj, kar je omenil v današnji homiliji. Pevci so namreč od njega želeli izvedeti odgovor na vprašanje, če bo svet tudi takrat, ko bodo oni veliki, še vedno tako poln žalostnih dogodkov.

V začetku homilije je papež Frančišek spomnil na besede apostola Pavla, kjer v današnjem berilu govori polnosti časov, v kateri Bog pošlje na svet svojega Sina (prim. Gal 4,4). Vprašal se je, kako naj razumemo izraz „polnost časov“. Če bi se namreč ozrli na takratni zgodovinski trenutek, bi bili takoj razočarani. Rim je namreč poznanemu svetu vladal z vojaško močjo in cesar Avgust je prišel na oblast po petih državljanskih vojnah. Pri tem je pod njegovo oblast prišlo tudi izraelsko ljudstvo. Lahko si predstavljamo, da to za Jezusove sodobnike ni bil najboljši čas. Sveti oče je povzel, da z opazovanjem geo-političnega položaja gotovo ne moremo priti do pravega pomena „polnosti časov“. Potrebna je torej drugačna razlaga, ki približa dejstvo, da se polnost časov začne pri Bogu. O Jezusovem prihodu na svet ni odločala zgodovina, temveč je z njegovim rojstvom svet prišel do polnosti časov in so se v Jezusu dopolnile starodavne obljube. Po njegovi zaslugi lahko tako tudi naš čas najde svojo polnost. Sveti oče je nadaljeval: "Polnost časov je prisotnost Boga, njega osebno v naši zgodovini. Zdaj lahko vidimo njegovo slavo, ki odseva v revščini hleva in nas lahko opogumlja in podpira njegova Beseda, ki je postala majhna v otroku. Zaradi Njega lahko čas najde svojo polnost. Tudi naš osebni čas bo našel svojo polnost v srečanju z Jezusom Kristusom, Bogom, ki je postal človek. Kljub temu je ta skrivnost vedno v nekem kontrastu z dramatično zgodovinsko izkušnjo.“

Sveti oče je ugotavljal, da si po eni strani vedno želimo oporo znamenj Božje prisotnosti, a se žal soočamo z drugačnimi znamenji, zaradi katerih se zdi odsoten. Reka bede, ki jo povečuje greh, se zdi, da nasprotuje polnosti časov, ki ga je udejanjil Kristus. Mlade pevce je sveti oče ob tem spomnil na njihovo včerajšnje vprašanje o zlu na svetu in jim zagotovil, da v primerjavi z oceanom usmiljenja, ki preplavlja naš svet, reka zla popolnoma izgubi svojo moč. Bog nas vse vabi, naj se potopimo v ta ocean in se mu pustimo preroditi. Tako bomo premagali ravnodušnost in napačno nevtralnost, ki ovirata solidarnost in medsebojno podelitev.

Kristusova milost, ki vodi v polnost časov odrešenja, nas spodbuja, naj bomo njeni sodelavci v gradnji bolj pravičnega in bolj bratskega sveta.

Jezusovo Mater je ob koncu prosil, naj razširi svoj blagoslov in nam pokaže obličje svojega Sina, ki celemu svetu podarja usmiljenje in mir.

Papež Frančišek je nato z okna apostolske palače nagovoril še vernike, zbrane na trgu sv. Petra. Poudaril je, da mir osvoji tisti, ki odpre srce bližnjemu:

"Mir, ki ga Bog Oče želi sejati v svetu, moramo obdelovati mi, in ne samo to, moramo ga osvojiti. To pa pomeni dejanski boj, duhovno bojevanje, ki poteka v našem srcu. Sovražnica miru ni samo vojna, ampak tudi brezbrižnost, zaradi katere mislimo samo nase in ki ustvarja pregrade, sumničavosti, strahove in zaprtosti. Hvala Bogu, imamo mnogo informacij. A včasih smo tako preplavljeni z novicami, da ne opazimo realnosti, brata in sestro, ki nas potrebujeta. Začnimo odpirati srce in prebudimo pozornost do bližnjega. To je pot za osvojitev miru."

Papež se je zahvalil za številne molitve in pobude za mir, med drugimi je posebej omenil tudi Gibanje za družinsko ljubezen, ki je sinoči pripravilo molitveno bdenje na trgu sv. Petra za mir in edinost družin. Spregovoril pa je tudi o voščilih ob novem letu in zaželel, da bi se zavedali, da nad nami vsak dan sije usmiljeno obličje Boga. Bog sicer ne obljublja magičnih sprememb, ne uporablja magične palice, ampak potrpežljivo in z ljubeznijo spreminja stvarnost od znotraj. Vedno nas čaka in gleda z nežnostjo, je poudaril papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež