Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Kardinal Piacenza pred božičem pisal spovednikom

Cerkev po svetu | 23.12.2015, 09:51 Marta Jerebič

Papež Frančišek se pripravlja na božične slovesnosti, ki jih bo vodil te dni, zato danes ni imel običajne splošne avdience. Sicer pa priprava na božič vključuje tudi spoved. Sveti oče v dokumentu ob napovedi svetega leta usmiljenja poudarja, da morajo biti spovedniki pravo znamenje Očetovega usmiljenja. Prav tako veliki penitenciarij Katoliške Cerkve, kardinal Mauro Piacenza, v božičnem pismu spovednikom poudarja, da božič ni neka sentimentalna pravljica, ampak sveta skrivnost, skrivnost Božjega usmiljenja.

Kardinal Piacenza je spovednikom po svetu v božičnem pismu zapisal, da je vsak zakrament svete spovedi že predokus končne sodbe, spokorniku daje vpogled v veliko resnico Kristusove skrivnosti, skrivnosti Njegovega usmiljenja. Po njegovih besedah se v spovednici očistimo smrtonosnega smoga, v njej doživimo najbolj temeljito delo ekologije. Kardinal zato spodbuja duhovnike, da prevzamejo svojo vlogo kot spovedniki in se zavedajo, da prek te skrivnosti lahko ponudijo resnično pravi mir, ki ga svet potrebuje.

Br. Miran Špelič poudarja, da lahko vse zakramente, zlasti pa zakrament spovedi, na novo preberemo tudi pod vidikom usmiljenja: »Tako kot vsi zakramenti, je tudi zakrament spovedi v zgodovini doživel marsikatero spremembo v svoji obliki, vedno pa gre za božje usmiljenje iz njegove zagledanosti vase, s tem, da odpusti, daje možnost novega začetka.«

Br. Špelič ugotavlja, da so bile nekoč dolge vrste pred spovednicami, danes pa to ni več tako, marsikaj smo se naučili opravičevati in se izmikati odgovornosti. A kot pravi, moramo pustiti, da Bog prodre k nam in nas oživi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...