Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Grozdje (foto: ARO)
Grozdje

Sv. Martin letos razveseljuje z odličnimi vini

Kmetijstvo | 10.11.2015, 11:05

Letošnji god sv. Martina prinaša vinogradnikom veselje, pravi enologinja Andreja Brglez, ki smo jo gostili v nedeljski kmetijski oddaji. "Letos smo blagoslovljeni, kakovost, ki se obeta je odlična, količine so sicer povprečne, morda malce nadpovprečne, vsekakor zelo dobri obeti..."

Letošnja pridelovalna sezona je bila v pogledu zdravja grozdja odlična, potreba po uporabi fitofarmacevtskih sredstev je bila majhna, kar posledično pomeni, da imamo precej "bio" letino, ki je bila tudi prej potrgana.

Zgodnja trgatev

"Trgatev je bila zgodnja, sladkorne stopnje in kisline so bile primerne, imamo torej en zelo dober letnik, za katerega bomo rekli da je 4+ ali ga ocenili med 4 in 5, saj o kakšnih stoletnih presežnikih ne moremo govoriti, lahko pa govorimo o enem zelo solidnem letniku," še pravi Brglezova, ki opozarja, da je pri odločitvi za trgatev vedno potrebno iskati kompromis med sladkorji in kislinami.

Zgodnjost letošnje trgatve so marsikje narekovale prav kisline, "letošnji letnik je bil ne samo zelo zgoden ampak tudi komprimiran, saj so vse sorte dozorevale zelo skupaj, v treh tednih oziroma enem mesecu smo potrgali praktično 95 odstotkov količin grozdja," še analizira Andreja Brglez z Analize Ptuj.

enologinja Andreja Brglez
enologinja Andreja Brglez © ARO
Zelo dobri mošti podlaga za odlična mlada vina

Zdravo grozdje je botrovalo zelo dobrim moštom. V nekaterih primerih je bilo potrebno dodajati le manjše količine dušika, utečena pa je posta tudi uporaba selekcioniranih sevov kvasovk, da kakovosti ne prepuščamo naključju, je letošnje dogajanje v kleteh opisala Brglezova, ki je v oddaji tudi povedala, da so ocenjevanja mladih vin za promet pokazala, "da so mlada vina zelo dobra in lahko rečem potrošnikom, da bomo zelo uživali v letošnjih vinih!"

Postali smo neto uvoznica vina

Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje, v kateri je enologinja Andreja Brglez spregovorila tudi o pogledu na dogajanje na področju vinogradništva o odsotnosti vizije razvoja vinogradništva in žalostnem dejstvu, da dvakrat več vina uvozimo, kot ga izvozimo.

Kmetijstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...