Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v Srednjeafriški republiki (foto: Radio Vatikan)
Papež v Srednjeafriški republiki

VIDEO: Papež Frančišek z mašo v Banguiu sklenil potovanje v Afriki

Cerkev po svetu | 30.11.2015, 14:30 Marta Jerebič

Papež Frančišek je končal obisk v Srednjeafriški republiki in je že na poti proti Rimu, kjer bo pristal malo pred 19. uro. Danes je v Banguiju obiskal še osrednjo mošejo, nato pa daroval sveto mašo na stadionu, ki je pod vročim soncem potekala v znamenju tradicionalnih afriških plesov in pesmi. Frančišek, ki se mu je videlo, da težko prenaša visoke temperature, je v pridigi razmišljal o misijonarskem naporu v Srednjeafriški republiki. Dejal je, da še niso na cilju, saj grešni človek vedno znova podleže skušnjavam hudiča, ki ga vodi v nasilje, vojne in sovraštvo.

Papež Frančišek je znova z imenom poimenoval tistega, ki stoji v ozadju nasilja, vojne, etničnega in verskega sovraštva. "Vsi krščeni morajo nenehno prekinjati z ostanki starega človeka, grešnika, ki se je vedno pripravljen prebuditi ob klicu demona. To se pogosto dogaja v današnjem svetu in v tem času konflikta, sovraštva in vojne. Enostavno nas zvabi v sebičnost, nezaupanje, nasilje, uničevanje, maščevanje, brezbrižnost in izkoriščanje najšibkejših."

Papež je ob tem, dejal, da morajo Gospoda prositi odpuščanja za preveč upiranja in za počasnost v pričevanju za evangelij. Zato je povabil k navdušenju za misijonarsko poslanstvo, ki potrebuje nove glasnike, še bolj številčne, še bolj velikodušne, še bolj mlade, še bolj svete. "Vsi mi smo poklicani biti ta glasnik, ki ga naš brat, katere koli etnije, vere, kulture, časa, pričakuje, pogosto ne da bi vedel."

Tudi mi moramo biti polni upanja in navdušenja za prihodnost, je še dejal papež in dodal, da so vsi prebivalci Srednjeafriške republike poklicani biti rokodelci človeške in duhovne prenove svoje države.

Srečanje z muslimani

Med srečanjem z muslimansko skupnostjo je povabil k molitvi in delu za spravo, medsebojno razumevanje in solidarnost med vsemi prebivalci dežele, še zlasti za tiste, ki najbolj trpijo zaradi nasilja.

Obisk mošeje v Srednjeafriški republiki
Obisk mošeje v Srednjeafriški republiki © Radio Vatikan

Papež Frančišek se je najprej zahvalil za dobrodošlico. Kot je poudaril, njegov obisk v tej deželi ne bi bil popoln, če se ne bi sestal tudi z muslimansko skupnostjo. Zatem je v svojem nagovoru spomnil na zadnje nasilje, ki je pretreslo državo rekoč, „kristjani in muslimani so bratje in sestre“.

„Vsi se zavedamo, da zadnji dogodki in dejanja nasilja, ki so pretresla vašo državo, ne temeljijo na resničnih verskih motivih. Tisti, ki trdijo, da verujejo v Boga, morajo biti tudi možje in žene miru. Kristjani, muslimani in pripadniki tradicionalnih verstev v vaši deželi so leta in leta živeli v miru. Ohraniti moramo to složnost, da bi prenehala vsa dejanja, ki maličijo božjo podobo v človeku in katerih edini cilj je ohranitev lastnih interesov z vsemi sredstvi, četudi na škodo skupnega dobrega. ... Skupaj moramo reči 'ne' sovraštvu, 'ne' maščevanju in 'ne' nasilju, še zlasti nasilnim dejanjem, storjenim v imenu vere ali samega Boga. Bog je mir. Bog „salam“."

Papež je spomnil tudi na bližnja posvetovanja o prihodnosti države: „Ne smemo izgubiti upanja, da bodo prihajajoča posvetovanja na državni ravni prinesla Srednjeafriški republiki sposobne voditelje, ki se bodo zavzeli za narodno enotnost in ne zgolj za eno ali drugo politično skupino. Pozivam vas, naredite vse, da bo vaša dežele gostoljuben dom za vse njene otroke ne glede na etnično pripadnost, politično usmerjenost ali veroizpoved. Srednjeafriška republika, ki se nahaja v srcu Afrike, naj s sodelovanjem vseh njenih sinov in hčera v tem smislu postne spodbuda za vso afriško celino."


Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...