Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Nuncij v Srednjeafriški republiki: Papež se obisku v državi ne bo odpovedal

Cerkev po svetu | 06.11.2015, 11:47 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo prihodnje leto najverjetneje potoval v Nemčijo. To je včeraj po zasebni avdienci v Vatikanu dejal premier nemške zvezne dežele Saške, Stanislaw Tillich. Svetega očeta sta pred tem v Nemčijo uradno povabila tudi že kanclerka Angela Merkel in zvezni predsednik Joachim Gauck. A ostanimo v letošnjem letu, v katerem papeža čez dobra dva tedna čaka potovanje v Afriko. Nuncij v Srednjeafriški republiki je povedal, da se sveti oče kljub nemirom v tej državi noče odreči temu obisku. 29. novembra bi rad v stolnici v glavnem mestu Bangui celo odprl sveta vrata. Namen te predpremiere svetega leta usmiljenja v Afriki je napovedal pri molitvi angelovega češčenja v nedeljo.

Nuncij v Srednjeafriški republiki nadškof Franco Coppola je v pogovoru za Radio Vatikan povedal, da nemiri potekajo v dveh ali teh četrteh v Banguiju. »Ni prizadeta cela država ali celo glavno mesto, vendar pa so nemiri povzročili veliko škode, številne družine so morale zapustiti svoje domove. Milice sistematično požigajo hiše in jih plenijo. To povzroča veliko gorja med civilnim prebivalstvom, ki nima nič opraviti s konfliktom. Požgali so dobrih sto stanovanj, umrlo je več ljudi,« je še povedal nuncij.

Za požiganje hiš so odgovorni muslimani iz mestne četrti PK5, so poročale agencije. Zaradi nasilja in ropanja je več tisoč prebivalcev zapustilo svoje domove. Papež Frančišek jih želi opogumiti in jim vliti upanje, hkrati želi dati deželi 'glas' in usmeriti pozornost sveta na krivice v Srednji Afriki.

Že s tem, ko je napovedal, da bo v Banguiju odprl prva sveta vrata za leto usmiljenja, jim pošilja svojo bližino. Ta sveta vrata bodo torej prva, skozi katera bodo lahko šli verniki, še pred odprtjem svetih vrat pri svetem Petru 8. decembra. Veselje v Srednjeafriški republiki je veliko in ga je komaj mogoče zajeti v besede, pravi vatikanski diplomat. »Takoj po odprtju svetih vrat in zatem papeževi maši bo spokorno molitveno bdenje. Ob tem lahko vsi prebivalci Banguija v duhu spokornosti stopijo skozi sveta vrata, da to naredijo v smislu svetega leta, predvsem pa tudi zato, da prejmejo milost duha usmiljenja in sprave, ki ga ta dežela nujno potrebuje za proces miru,« je še dejal nadškof Coppola.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...