Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Iva Dimic: Lokalna samooskrba pomeni neodvisnost države

Kmetijstvo | 02.11.2015, 09:55

Naša gostja v praznični nedeljski kmetijski oddaji je bila Iva Dimic, predsednica Odbora za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Državnega zbora Republike Slovenije ter poslanka in podpredsednica Nove Slovenije.

Kmetijstvo, gozdarstvo in pridelava zdrave hrane so za Slovenijo zelo pomembni, pravi Iva Dimic, vlogo Odbora in njegovih članov pa vidi v tem, "da pripomoremo k taki zakonodaji, ki bo najboljša za slovensko podeželje in spodbudna za slovenskega kmeta." Ob tem posebej izpostavlja težave, ki jih kmetom prinaša nenehno spreminjanje zakonodaje, ki ne omogoča dolgoročnega načrtovanja kmetijske pridelave in razumnega odločanja za dolgoročnejšo usmeritev kmetij. "Kmetom moramo zagotoviti neko stabilno delovno in poslovno okolje," pravi Iva Dimic.

Vesela je, ker so člani Odbora složni v prizadevanjih za boljše stanje v kmetijstvu. To se pozna tudi pri njihovem delu, kar sicer ne pomeni, da se kdaj ne krešejo mnenja; do tega v zadnjem času prihaja predvsem na področju obravnave gozdarskih tem, ampak da si res vsi želijo, da bodo "sprejeti taki ukrepi, da bomo spodbujali lokalno pridelano hrano, višji odstotek samooskrbe... zato je v tem odboru tak političen konsenz, da je resnično potrebno poskrbeti za hrano, ker lokalna samooskrba in prehranska neodvisnost nenazadnje pomeni neodvisnost države!"

Kar seješ boš žel!

Iva Dimic je v oddaji pojasnila tudi zaskrbljenost zaradi načrtovanega zmanjševanja sredstev za kmetijsko področje, ki je še posebej opazno v proračunskih načrtih za leto 2017. "Sredstva se v letu 2017 zmanjšujejo kar za 22 milijonov in zdi se mi da bo to velik udarec za kmete in kmetijstvo, ne vem kje in kako bodo država, vlada ali pa minister našli ta sredstva. Jaz sem to izpostavila predvsem zato, da se tudi kmetje zbudijo... Neodgovorno se mi zdi to, da se bolj javno ne opozarja na probleme proračuna v letu 2017, ker ko bo prišlo to leto in sredstev ne bo več, za spraševanje kje je ta denar, kaj se je zgodilo, bo takrat prepozno, bo zamujen vlak..." Dimicevi se zdi nerazumno, da se zmanjšujejo sredstva tudi na področju gozdarstva, še posebej po lanskem žledolomu in letošnjem izjemnem porastu lubadarja, kar oboje terja večja vlaganja v sanacijo in obnovo gozdov.

Kritično o aktualnem PRP

Iva Dimic pravi, da je bilo vsekakor pozitivno to, da je bil aktualni Program razvoja podeželja pravočasno pripravljen in je letošnja subvencijska kampanja lahko stekla ter bodo kmetje lahko prišli do sredstev. Nerazumna pa se ji zdijo določila, ki jih prinašajo posamezni ukrepi in pri tem posebej izpostavlja nerazumnih zahtev glede košnje in paše na strmih travnikih in pašnikih. Posebej opozarja, da se mora nekaj storiti na področju zagotavljanja dostopa do investicijskih sredstev za male kmetije:"Če ne želimo, da se bo slovensko podeželje začelo zaraščati, če ne želimo da bodo mladi odhajali, če želimo da bodo mladi prevzemali te kmetije, je potrebno tudi razpisne pogoje za investicijske namene prilagoditi tem manjšim kmetijam," pravi Iva Dimic.

Prepričana je, da so bile zahteve kmetov jasno izražene, da so bile pomankljivosti Programa razvoja podeželja dobro zaznane in so pristojni imeli dovolj časa, da so lahko pripravili spremembe. "Mi vemo da so napake PRP poznane že od meseca maja, to se pravi, da bi ukrepi morali biti že pripravljeni, vendar ravno na zadnji seji DZ je minister rekel, če nekomu nekaj daš, potrebuješ nekje vzeti, da je to kupčkanje znotraj kmetijstva, vendar obstajajo tudi9 v Evropi določena sredstva, o tem sem seznanjena, ki so direktno nevezana na slovenski proračun in se mi zdi, da če kaj, potem je ta trenutek tisti čas, ko je potrebno vse možnosti, vse sile upreti v to, da se slovenskim pridelovalcem hrane, slovenskim kmetov omogoči dodatna sredstva, najprej kar je možno iz EU potem pa tudi da se poiščejo rezerve znotraj programa razvoja podeželja."

Iva Dimic je v oddaji spregovorila tudi o svojem pogledu na vlogo majhnih in velikih družinskih kmetij, na težave v vinogradništvu, ter povečanju staleža divjadi in zveri, kar povzroča velike škode kmetijski pridelavi in gozdarstvu. Vabljeni k poslušanju!

 

Kmetijstvo
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...