Kolar Celarčeva v DZ o koncesijah in pediatrih

Politika | 20.10.2015, 13:47 Petra Stopar

Med ministri, ki so odgovarjali na vprašanja poslancev na tokratni seji Državnega zbora, je bila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Zagotovila je pospešeno pripravo zdravstvene reforme in opozorila na urejanje podeljevanja koncesij.

Na vprašanje poslanke SDS Jelke Godec o tem, kako napreduje reforma, je Kolar Celarčeva odgovorila, da bo šla v naslednjih dveh tednih v medresorsko usklajevanje resolucija o prihodnosti zdravstva za prihodnjih deset let, ki je krovni strateški dokument.

Pomemben del koraka k reformi je po njenih besedah predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, „da čim prej uredimo na celovit sistematičen način podeljevanje koncesij, ki bo podeljevan po transparentnem postopku in bo pri tem upošteval tako dostopnost do zdravstvenih storitev in koncesije podeljeval glede na potrebe državljanov v skladu z mrežo javne zdravstvene službe, zlasti v tistih primerih, kjer se dokazano ugotavlja, da je dostopnost prebivalcev do zdravstvenih storitev na določenem območju slabša, kot drugod“. V zvezi s tem so se v minulem tednu sešli tudi s predstavniki zdravniške zbornice in se dogovorili, da bodo predlog zakona še usklajevali. Po koncu obravnave pa nameravajo preučiti tudi pripombe koncesionarjev.

Kolar Celarčeva je odgovarjala tudi na vprašanje predsednice NSi Ljudmile Novak, ki jo je zmotilo, da v občinah Žiri, Gorenja vas in Železniki, kjer imajo številčne družine, nimajo svojega pediatra, „medtem ko jih imajo v Škofji Loki, po mojih podatkih, šest, potem se moramo vprašati, ali je to normalno“. „Že tako iz teh občin, na primer iz Žirov, vozijo otroke v 30 kilometrov oddaljeno Škofjo Loko,“ je dodala Novakova.

Ministrica se problema zaveda, pojasnjuje pa, da je nastal predvsem zaradi neustreznosti prostorov za varno in strokovno delo pediatrične ambulante. „To kar lahko naredimo, zaradi tega smo že tudi direktorja osnovnega zdravstva Gorenjske pozvali, da nam zelo podrobno pove, opiše, kakšna je trenutna situacija in ali so samo ti dvoji problemi o katerih sem govorila ali je mogoče še kaj dodatnega,“ je pojasnila.

Zato so tudi v resolucijo zdravstva napisali cilj, da bi vsaj do konca leta 2018 razbremenili pediatre in da bi imeli ti 1500 opredeljenih otrok oziroma oseb. V ta namen pa bo treba po njenih besedah zagotoviti tudi dodatne bodisi koncesije za pediatre ali pa dodatno zagotoviti mesto pediatrov v zdravstvenem domu. Podobne so po njenem težave tudi z ginekologi, ki jih je na primarnem nivoju premalo.

Politika, Sociala, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...