Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Jaklič kot prvi Slovenec z znanstveno monografijo pri Oxfordski založbi

Slovenija | 24.09.2015, 22:43

V minulih dneh je znova oživela razparava o tem, da Evropska unija do problema beguncev ne postopa dovolj celostno. Dejstvo je, da imajo članice po vstopu v povezavo manj suverenosti, del te je namreč prenesen na povezavo. A ne na vseh področjih, še posebej ne na tistih, ki zadevajo begunsko problematiko. Predavatelj na Harvardu ddr. Klemen Jaklič je že v avgustovski oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" spregovoril o ustavnem pluralizmu v Evropski uniji in tudi o tem, kaj je še ostalo v pristojnosti posameznih držav članic.

V znanstveni monografiji Ustavni pluralizmu v Evropski uniji, ki jo je Jaklič kot prvi Slovenec lani izdal pri vodilni svetovni založbi Oxford University Press, je med drugim zapisal, da v osemindvajseterici ni več klasične absolutne suverenosti, to pa zato, ker imamo Evropsko unijo, "ki pravzaprav že prodre na nacionalne teritorije posameznih nacionalnih držav. Ima del svojih pristojnosti in teh je vedno več. Kljub temu, da država lahko izstopi iz Evropske unije "de facto" ni več tako suverena kot je bila pred tem".

Opozoril je, da današnja generacija stopa na novo pot demokracije, takšne vrste, ki je do sedaj ni poznala in da bo njen izziv s tem se soočiti. "Izziv je zato, ker je vprašanje ali bomo temu kos ali ne. Ne pravim, da bo temu kos naša generacija, lahko da ne bo," je opozoril Jaklič in dodal, da je naloga akademske znanosti, da opozori, da je ta pot odprta. To prej ni bilo mogoče, "saj smo imeli svet sestavljen iz močnih suverenih držav, ki so bile skoraj absolutno suverene. Takrat smo lahko sanjali o teh stvareh, danes pa je stanje drugačno. Danes ni jasno, kdo je v Evropi tisti, ki je hierarhično prevladal drugega. Ali je to Evropska unija ali so to nacionalne države in to je ta pluralizem, ki omogoča dialektiko med temi akterji".

Spoštovanje človekovega dostojanstva je nujno, je povedal Jaklič, ki sicer v tej zvezi ni govoril o begunski krizi, kamor pa njegove besede lahko prenesemo sami. "Naloga tega znanstvenega dela je (Constitutional Pluralism in the EU), da nastavi ogledalo tistim, ki pravijo, da so pošteni, ki pravijo da sprejemajo enakost človekovega dostojanstva, da sprejemajo osnovno demokratično načelo, da so tisti, ki se jih zadeve tičejo poklicani, da o teh zadevah soodločajo enako kot drugi, tega si nihče ne bi upal zanikati na glas," je povedal Jaklič in poudaril, da se mora to poznati in prenesti tudi v prakso.

V oddaji Spoznanje več, predsodek manj v petek, 25. septembra ob 20. uri je ddr. Klemen Jaklič odgovarjal na vprašanja o zastaranju primera Patria, begunski krizi in obisku papeža Frančiška v ZDA.

Več o knjigi.

Slovenija, Evropska Unija, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...