UKC se je opravičil staršem

Politika | 23.09.2015, 10:36 Petra Stopar

Na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije so se srečali predstavniki društev staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter zastopnica pacientovih pravic. Vodstvo bolnišnice se je opravičilo staršem in zagotovilo, da je sedanji program varen.

Predstavnica staršev Petra Aleš je način, kako je UKC Ljubljana predstavil svoja stališča, ocenila kot spodbuden. Upa, da bodo starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami spet lahko verjeli obljubam UKC, da bo to varen program in da bo vreden njihovega zaupanja.

Sestanka so se med drugim udeležili v. d. generalnega direktorja UKC Andrej Baričič, strokovni direktor Sergej Hojker in predstojnik kardiokirurgije Tomislav Klokočovnik. Vsi skupaj dogodke na otroški kardiokirurgiji pred letom 2014 obžalujejo. »Trenutno stanje je varno. Prihajajo štirje kirurgi – eden iz Italije, trije iz Prage. Imamo dobre, odlične rezultate,« zatrjuje Klokočovnik. Zavezali so se tudi, da bodo v bližnji prihodnosti pripravili ovrednotenje programa od leta 2014 naprej.

Baričič je povedal, da se bodo spet srečali že naslednji mesec in da bodo nadaljevali pogovore, predvsem v smeri reševanja otroške srčne kirurgije v prihodnje. »Naš cilj pa je, da so starši o strokovnih odločitvah pravočasno in ustrezno informirani,« je pojasnil medijem. O mednarodnem poročilu o programu otroške srčne kirurgije v obdobju med letoma 2007 in 2014, ki je razkrilo številne nepravilnosti in napake, podrobneje niso razpravljali.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina, ki je bil pobudnik za sestanek, je ocenil, da je zdaj naloga staršev in vodstva UKC utrditi medsebojno zaupanje. V zvezi z nekaterimi strokovno organizacijskimi problemi na področju minimalno invazivne kirurgije na srcu pa so se dogovorili, da se pripravi srečanje strokovnjakov UKC, zavoda za zdravstveno zavarovanje ter predstavnikov staršev na temo nadomestil zdravljenja v tujini.

Politika, Sociala, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...