Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Alen Salihović

Župnija Košaki se veseli konca finančnega zagate zaradi cerkve bl. Slomška

17.09.2015, 10:41

Potem, ko je župnija blaženega škofa Antona Martina Slomška, Maribor Košaki maja po skoraj dveletnih prizadevanjih od Upravne enote v Mariboru uspela pridobiti uporabno dovoljenje, je v torek Ustanovi za Slomškovo cerkev za dobrih tristo tisoč evrov uspelo odkupiti terjatev do župnije. Kot je v izjavi za Radio Ognjišče spomnil župnijski upravitelj Igor Novak, se je nova župnijska cerkev znašla v stečajni masi zaradi propada podjetja SCT.

Stečajni upravitelj SCT Leon Benigarj Tošič se je tokrat po treh neuspelih poskusih prodaje odločil zbrati nezavezujoče ponudbe za odkup 665.000 evrov vredne terjatve z zakonitimi obrestmi. Košaška Ustanova za Slomškovo cerkev, ki jo vodi Miran Špelič, je ponudila dobro polovico manj in bila uspešna, po Novakovih besedah pa morajo denar zbrati v treh mesecih. "Sredstva za poravnanje dolga so prispevale in bodo prispevale različne cerkvene ustanove iz cele Slovenije in tudi verniki. Zato se ob tej priložnosti prisrčno zahvalim vsem, ki ste že in vsem, ki še boste darovali za našo župnijo," je povedal Novak.

Ustanovo za Slomškovo cerkev je ustanovila frančiškanska provinca sv. Križa. Kot je povedal njen predsednik br. Špelič so frančiškani tesno povezani s to župnijo, saj je ta pred dvajsetimi leti spadala prav v njihovo župnijo Marije Matere Usmiljenja, prvi župnik pa je bil p. Franci Pivec. "Ta ustanova služi kot neke vrste posrednik, spodbujevalec. Vodili smo ves ta postopek za pridobitev cerkve, da jo lahko župnija v polnosti uporablja. Tako je v torek prišlo do dražbe na kateri je SCT v stečaju prodajala terjatev za to cerkev in to smo uspešno iz licitirali tako, da bo zdaj, ko bo ta terjatev poplačana, lahko cerkev prešla v polno last župnije. Pri tem pa boste sodelovali tudi vi spoštovani poslušalci, dragi verniki, ker bo to na nek način cerkev, ki bo zgrajena s pomočjo vseh darov vernikov in dobrotnikov iz Slovenije in tudi širše po svetu," je povedal br. Špelič.

Košaški cerkvi do dokončne podobe, kot so si jo zamislili, ostaja še kar nekaj dela. Za nakup opreme in dokončanje del bodo po ocenah župnijskega upravitelja Novaka potrebovali še vsaj 300.000 evrov.

Župnija Maribor Košaki je bila ustanovljena avgusta 1998, z gradnjo nove cerkve po načrtih arhitekta Iva Goropevška pa so začeli poleti 2008.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...