Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Tonin: Tudi po zaslugi Karitas migranti ne bodo lačni in žejni

Slovenija | 16.09.2015, 09:52 Tanja Dominko

Migranti, ki bodo prišli v Slovenijo, ne bodo lačni in žejni, je po sestanku z generalnim tajnikom Slovenske karitas Imretom Jerebicem ocenil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Zaslugo za to pripisuje civilnodružbenim organizacijam, zlasti Karitas. Jerebic je potrdil pripravljenost na pomoč, saj je Karitas "v službi človekovega dostojanstva".

Predstavniki NSi in Slovenske karitas so si na včerajšnjem srečanju izmenjali informacije o pripravljenosti na skorajšnji sprejem večjega števila beguncev v Sloveniji. Kot je po sestanku za medije dejal Tonin, je bil sestanek izjemno koristen, na podlagi prejetih informacij pa ocenjuje, da bo za migrante v Sloveniji dobro poskrbljeno.

Po človeški plati je seveda treba poskrbeti za migrante, obenem pa jim je treba povedati, da "naše možnosti niso brezmejne", je ob tem opozoril Tonin. Tudi do njih bi bilo neodgovorno trditi, da lahko sprejmemo vse. "Če bomo širili napačno sporočilo, bomo povzročili še večje težave ljudem, ki so že tako ali tako v stiski," je dodal.

Hkrati pa po Toninovih besedah ne gre pozabiti naših ljudi, ki so še vedno brez dela, in tistih, ki živijo na pragu revščine. Država mora gledati tudi nanje ter ravnati odgovorno in uravnoteženo, je prepričan vodja poslanske skupine NSi.

Karitas je v službi človekovega dostojanstva, zato se tudi dejavno vključuje v mrežo pomoči beguncem, je dodal Jerebic. Karitas bo v reševanju problematike imel zlasti podporno vlogo. Prostovoljci iz Karitas želijo biti blizu ljudem, zato bodo prisotni v zbirnih centrih, vendar pa tudi oni s svojimi omejitvami, je povedal.

Pripravljeni so na razdeljevanje hrane, oblačil in higienskih pripomočkov ter nuditi prvo pomoč. Pripravili so 5000 paketov, ki so za zdaj na voljo na petih točkah po Sloveniji, takoj pa jih lahko pripeljejo tudi v en sam center. Kot je še povedal Jerebic, so paket preizkusili in poskrbeli, da je v njem primerna, dovolj kalorična in nepokvarljiva hrana.

Ob tem je tudi izrazil zadovoljstvo, da so del usklajevalne skupine za reševanje problematike. "Vlada nas je vzela resno, ker smo glasni," je povedal Jerebic in dodal, da je bil ravno danes tudi na sestanku s predstavniki civilne zaščite.

Jerebic tako vidi dejavno vlogo Karitas z njegovimi prostovoljci pri reševanju problematike, zlasti ko gre za šibkejše skupine beguncev. V ta namen se jih je deset odpravilo tudi na Dunaj, kjer so v sodelovanju s tamkajšnjim Karitas pridobivali izkušnje, je po srečanju s predstavniki NSi še povedal Jerebic.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...