Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež na letalu (foto: Radio Vatikan)
Papež na letalu

Papež na letalu o spolnih zlorabah, družini in zidovih, ki ne rešijo ničesar

Cerkev po svetu | 28.09.2015, 14:57 Marta Jerebič

Papež Frančišek je imel tudi tokrat novinarsko konferenco na letalu. Dotaknil se je različnih tem, od spolnih zlorab, sinode o družini, do migracij in zidov, ki se gradijo. Znova je dejal, da bi rad obiskal Kitajsko.

Papež je povedal, da je bil presenečen nad toplim sprejemom ljudi.

Spolne zlorabe s strani duhovnikov je označil za bogoskrunstvo. Obsodil je škofe, ki so ta dejanja poskušali prikriti, in dejal, da razume zlorabljene otroke in njihove družine, ki ne uspejo odpustiti. Pravi, da moli zanje in jih ne obsoja.

Papež je spregovoril tudi o begunski krizi v Evropi. O zidovih, ograjah, ki se gradijo, je dejal, da prej ali slej vsi padejo. Zato ti ne predstavljajo rešitve, saj problem ostane in se napolni še z dodatnim sovraštvom. Rešitev morajo države najti prek dialoga. Sveti oče je v zvezi z vojnami pozval, naj se izogibajo bombardiranjem, ki vedno prinašajo smrt in kri.

Papež je na dolgo spregovoril tudi o družini, ob tem je pozornost namenil reformi postopka za ugotavljanje ničnosti zakona. »Tisti, ki mislijo, da gre pri tem za katoliško ločitev, se motijo, je dejal papež. Dokument le pospešuje hitrost postopkov, ni pa to ločitev, saj je zakon nerazvezljiv, ko gre za zakrament. Tega Cerkev ne more spreminjati." Postopek se nanaša na dokaz, da tisto, kar se je zdelo zakrament, ni bil zakrament, na primer zaradi nesvobode, nezrelosti, duševne bolezni, je pojasnil papež.

Spregovoril je tudi o ugovoru vesti in poudaril, da je to pravica, ki jo je treba spoštovati. Vprašanje se je nanašalo na ameriške uradnike, ki niso hoteli podpisati poročne listine homoseksualnih parov. »Ugovor vesti je človekova pravica. Če je vladni uradnik človeška oseba, ima to pravico,« je bil jasen papež.

Odgovoril je tudi na vprašanje o svoji priljubljenosti in komentiral opredelitev tistih, ki ga opisujejo kot zvezdo. »Papež mora biti služabnik Božjih služabnikov,« je dejal papež in dodal: »Koliko zvezd vidimo, ki potem ugasnejo in padejo. To je prehodna stvar. Nasprotno pa je s služabnikom Božjih služabnikov – to je lepo in nikoli ne mine.«

Za konec pa še zanimivosti, ki jih prinaša spletni portal Vatican Insider. Letalo, s katerim se je peljal papež, so v smislu Air Force One krstili za Shepherd One oziroma Pastir Ena. Papež Frančišek na letalo prinese tudi svojo staro črno torbo, v kateri ima osebne stvari, med drugim brivnik, ki ga uporablja dvakrat na dan. Ob pol petih zjutraj, ko vstane, in po popoldanskem počitku. Razlog: Ne želi, da bi brada pikala otroke, ki jih objame.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...