Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež v ZDA - New York: Bog živi v naših mestih, Cerkev živi v naših mestih

Svet | 26.09.2015, 11:05 Marjana Debevec

Papež Frančišek je svoj obisk New Yorka začel v katedrali sv. Patricija, kjer se je srečal s posvečenimi osebami. Eden osrednjih dogodkov dneva je bil obisk sedeža OZN. Sledilo je medversko srečanje na točki Nič v New Yorku, obisk šole v Harlemu ter maša v newyorški športni dvorani Madison Square Garden.

Papež Frančišek je svoj obisk New Yorka začel v katedrali sv. Patricija, kjer se je srečal z duhovniki, redovnicami in redovniki. V nagovoru je posvečene povabil, naj svojo poklicanost živijo v veselju. Potem pa je, kot že škofom iz ZDA, spregovoril o škandalu, ki je pretresel Cerkev v ZDA. "Vem, da ste kot duhovniki pred Božjim ljudstvom v bližnji preteklosti veliko trpeli, ko ste se sramovali dejanj mnogih vaših bratov, ki so prizadeli in pohujšali Cerkev v njenih najbolj nezaščitenih otrocih."

Eden osrednjih dogodkov dneva je bil obisk sedeža Organizacije združenih narodov, kjer je papež zbrane tudi nagovoril. V ospredje je postavil teme, kot so vladavina prava in pravičnost, problematika izključenih in revnih, konfliktne in vojne razmere po svetu. Obsodil je trgovino z orožjem in jedrsko oboroževanje, spregovoril o varovanju okolja in pozval k moralnosti človeka in k bratstvu. Več o govoru.

Sledilo je medversko srečanje na točki Nič v New Yorku. Spregovoril je o tem kraju bolečine, solz in nemoči zaradi krivice, bratomora in nesposobnosti reševati razlike z dialogom. „Prosimo nebo za dar prizadevanja za mir, za mir po naših domovih, družinah, šolah, v naših skupnostih. Za mir v tistih krajih, kjer se zdi, da vojne ne bo in ne bo konec.“

V šoli v Harlemu, ki jo obiskujejo otroci priseljencev in socialno ogroženih družin pa je povabil k sanjam. "Lepo je imeti sanje in lepo je imeti možnost, da se zanje borimo. Danes želimo še naprej sanjati, pa tudi »praznovati« vse priložnosti, ki tako otrokom kot odraslim omogočajo, da ne izgubijo upanja v boljši svet. Sanje staršev in vzgojiteljev so, da bi njihovi otroci lahko rasli in živeli v veselju."

Obisk v New Yorku je sklenil s sveto mašo v športni dvorani Madison Square Garden. Dejal jim je, da je Bog prisoten tudi v mestnem smogu, in jih pozval, naj odidejo ven in evangelizirajo. "Bog živi v naših mestih, Cerkev živi v naših mestih. In Bog ter Cerkev, ki živita v naših mestih, želita biti vrenje v množici, želita se pomešati med vse, spremljati vse, oznanjati čudovita dela Njega."

Daljše povzetke nagovore svetega očeta najdete v nadaljevanju.

Medversko srečanje na točki nič: bodimo preroki miru in sprave!

"Dragi prijatelji! Različna občutja, čustva, prebuja v meni to, da sem tu na točki nič, kjer se je na tisoče življenj prekinilo v enem samem trenutku nesmiselnega uničevalnega dejanja", je na srečanju predstavnikov različnih verstev dejal papež Frančišek. Spregovoril je o tem kraju bolečine, solz in nemoči zaradi krivice, bratomora in nesposobnosti reševati razlike z dialogom. Svetega očeta je na tej točki spomina na tragični dogodek 11. Septembra 2001 pričakalo 12 verskih voditeljev. Dogodek je naprej predstavil kardinal Dolan, zatem sta navzoče pozdravila rabin in imam New Yorka. Papež Frančišek je nato zmolil molitev za mir.

Molitev spomina

O Bog ljubezni, sočutja in sprave,
poglej na nas, ljudstvo mnogih ver in različnih izročil,
ki smo zbrani na tem kraju,
prizorišču neverjetnega nasilja in bolečine.

Prosimo te, da v svoji dobroti
nakloniš luč in večni mir
vsem, ki so na tem mestu umrli:
prvim herojskim reševalcem,
našim gasilcem, policistom,
članom reševalnih služb,
osebju luške kapitanije,
ter vsem nedolžnim možem in ženam,
ki so bili žrtve te tragedije samo zato,
ker so bili 11. septembra 2001 tukaj v službi ali pa službeno.

Prosimo te, da v svojem sočutju,
nakloniš ozdravljenje tistim,
ki zaradi svoje prisotnosti tu tisti dan
trpijo zaradi poškodb in bolezni.
Ozdravi tudi trpljenje družin, ki še žalujejo
in tistih, ki so v tej tragediji izgubili svoje drage.

Nakloni jim moč, da bodo živeli pogumno in z upanjem.
Spominjamo se tudi tistih,
ki so se tukaj srečali s smrtjo, ranjenih in vseh, ki so izgubili svoje drage
tisti dan v Pentagonu in v Shanksvillu v Pennsylvaniji.
Naša srca se združujejo z njimi, naša molitev pa objema njihovo bolečino in trpljenje.
Bog miru, nakloni svoj mir našemu nasilnemu svetu:
mir v srcih vse mož in žena
in mir med narodi vse zemlje.

Usmeri na Tvojo pot ljubezni
tiste, ki jim je srce in razum použilo sovraštvo.
Bog razumevanja,
osupli nad strahovito tragedijo,
iščemo Tvojo luč in Tvoje vodstvo,
ko stojimo pred tako strašnimi dogodki.
Nakloni tistim, ki jim je bilo življenje ponovno poklonjeno,
da bodo živeli tako, da tukaj izgubljena življenja ne bodo zaman izgubljena.

Okrepi in potolaži nas,
utrdi nas v upanju
in nam nakloni modrost ter pogum,
da bomo neutrudno delali za svet,
v katerem bosta vladala resničen mir in ljubezen
med narodi in v srcih vseh.

Papež na točki Nič
Papež na točki Nič © www.facebook.com/VaticanRadioEnglish
Razmišljanju hinduista, budista, sikha, kristjana in muslimana o miru, je pretresljivo zazvenenla hebrejska molitev za pokojne. Molitvi je sledil papežev govor, pesem in pozdrav miru.

Papež je v nagovoru spregovoril o srečanju z nekaterimi družinami prvih reševalcev, umrlih med izvajanjem službe. Takrat se je namreč globoko zavedel, da uničenje ni nekaj neosebnega ali samo razdejanje stvari. To uničenje ima namreč obraz in zgodovino. Na obrazu domačih lahko vidimo bolečino, ki vpije v nebo. Obenem pa so sorodniki žrtev papežu predstavili tudi moč molitve ter spomina.

Sveti oče je zatem izpostavil junaško dobroto, ki smo ji lahko bili priča v tistih tragičnih trenutkih. "V tem velikem mestu, za katero se zdi, da je nečloveško, anonimno in prežeto z osamljenostjo, ste bili sposobni pokazati z medsebojno pomočjo, ljubeznijo in moč solidarnosti", je dejal papež. V tistem trenutku ni bilo pomembno vprašanje rodu, izvora, iz katere četrti je, kakšne vere ali politične izbire je. Pomembno je bilo vprašanje solidarnosti, izrednega stanja, bratstva. Šlo je za vprašanje človeškosti. Gasilci so vstopili v stolpnici, ki sta se rušili, ne da bi mislili na lastno življenje. Mnogi so padli med služenjem in so svojo žrtvijo rešili življenja številnih drugih. Zato se po njegovih besedah ta kraj smrti spreminja tudi v kraj življenja, v pesem, ki potrjuje, da življenje vedno zmaguje nad preroki razdejanja, nad smrtjo, da bo dobro vedno v prednosti pred zlom, da bosta sprava in edinost zmagala nad sovraštvom in ločitvijo.

Papež je nato povedal, upanje vidi v skupnem delu za mir, ki ni uniformiranost, ampak je spravljena različnost. Maščevalnost in sovraštvo pa je mogoče premagati le s pomočjo od zgoraj, je poudaril in dodal: "Prosimo nebo za dar prizadevanja za mir, za mir po naših domovih, družinah, šolah, v naših skupnostih. Za mir v tistih krajih, kjer se zdi, da vojne ne bo in ne bo konec". Samo če bomo delali za mir, potem tudi življenje vseh žrtev ne bo šlo v pozabo, ampak nas bo spodbujalo na poti sprave in miru. 

Obisk šole v Halemu - Ne odpovejte se sanjam

Papež Frančišek je 25. septembra popoldne v newyorški četrti Harlem obiskal šolo, ki jo obiskujejo predvsem otroci iz priseljenih ali socialno ogroženih družin. Pozval jih je, naj se ne odpovedo sanjam.

Papež v šoli v Harlemu
Papež v šoli v Harlemu © Radio Vatikan
Ni enostavno, kadar se je treba preseliti, najti nov dom, spoznati nove sosede, nove prijatelje. Zlasti na začetku je naporno, pogosto se je potrebno naučiti novega jezika, se navaditi nove kulture in drugačnega podnebja. Zato je po papeževih besedah pomembno, da ljudje odprejo vrata in pokažejo svojo nežnost, prijateljstvo in razumevanje ter poskušajo pomagati, da se ti ljudje ne bi počutili tujci, ampak bi se počutili doma.

Papež Frančišek je spomnil na Martina Luthra Kinga, ki je nekega dne rekel: »Imam sanje.« Sanjal je, da bi mnogi otroci, mnoge osebe imele enake priložnosti; da bi vsi otroci imeli dostop do izobrazbe; da bi vsi moški in ženske imeli dostojanstvo. "Lepo je imeti sanje in lepo je imeti možnost, da se zanje borimo. Danes želimo še naprej sanjati, pa tudi »praznovati« vse priložnosti, ki tako otrokom kot odraslim omogočajo, da ne izgubijo upanja v boljši svet. Sanje staršev in vzgojiteljev so, da bi njihovi otroci lahko rasli in živeli v veselju."

"Tu se vidi, da ste nasmejani: nadaljujte tako, pomagajte okužiti z veseljem vse osebe, ki jih imate blizu. To ni vedno lahko, saj so povsod problemi in težave, pa vendar se ne sme nehati sanjati.”

Kjer so sanje, kjer je veselje, tam je vedno Jezus, je še dejal papež in otrokom dal domačo nalogo, namreč, da molijo zanj, da bi lahko delil Jezusovo veselje s številnimi ljudmi.

Maša v športni dvorani Madison Square Garden - Bog je prisoten tudi v mestnem smogu

Papež je, potem ko se je popeljal po newyorškem Centralnem parku, daroval še mašo v tamkajšnji znani športni dvorani Madison Square Garden, ki lahko sprejme 20 tisoč ljudi. Dejal jim je, da je Bog prisoten tudi v mestnem smogu, in jih pozval, naj odidejo ven in evangelizirajo.

Papež daroval mašo v športni dvorani Madison Square Garden
Papež daroval mašo v športni dvorani Madison Square Garden © Radio Vatikan
Bog in Cerkev sta prisotna in živa tudi v kaosu velikih mest, je dejal papež in pozval, naj ne spregledajo oziroma pozabijo na tujce, bolne, revne, ranljive, brezdomce in ostarele, saj so tudi ti del mestnega okolja.

"Vedeti, da Jezus še naprej hodi po vaših ulicah, da se pomeša med svoje ljudstvo, da se vključuje in da osebe vključuje v edino zgodovino zveličanja, nas napolni z upanjem, upanjem, ki nas osvobaja tiste sile, ki nas potiska v osamitev, v ignoriranje življenja drugih, življenja našega mesta.”

Evangelij na več mestih opisuje, kako učenci Jezusa sprašujejo: Učitelj, kaj naj storimo? Njegov odgovor je, naj odidejo ven in evangelizirajo tam, kjer ljudje zares so, in ne, kjer bi nam bilo všeč, da so.

“Pojdite ven in oznanjajte, pojdite ven in pokažite, da je Bog med nami kot usmiljeni Oče, ki gre vsako jutro in vsak večer ven, da bi videl, če je njegov sin doma. Ko ga zagleda, teče in ga objame.”

Samo Jezus nas lahko osvobodi anonimnosti, sebičnosti in praznine, ki jih, čeprav obkroženi z ljudmi, včasih občutimo v velikih mestih, je dejal papež in dodal:

"Bog živi v naših mestih, Cerkev živi v naših mestih. In Bog ter Cerkev, ki živita v naših mestih, želita biti vrenje v množici, želita se pomešati med vse, spremljati vse, oznanjati čudovita dela Njega."

Papeža je ob koncu maše nagovoril še newyorški kardinal Timothy Dolan, množica pa se je papežu z dolgim ploskanjem zahvalila za obisk.

Papež posvečenim osebam: Bližina z ubogimi, begunci, bolnimi, zlorabljenimi, ostarelimi, ... nas bo naučila drugačne oblike počitka, ki je bolj krščanski in velikoduše

Papež Frančišek je svoj obisk New Yorka začel v katedrali sv. Patricija, kjer se je srečal z duhovniki, redovnicami in redovniki. Zagotovil je svojo molitveno bližino bratom muslimanom zaradi tragedije v Meki, spregovoril pa je tudi o škandalu pedofilije.

Papeža je v katedrali pričakala navdušena množica ljudi. V imenu vseh sta ga pozdravila nadškof New Yorka kardinal Timothy Dolan in župan mesta Bill De Blasio. Preden je papež prišel do oltarja, se mu je približala deklica na invalidskem vozičku. Sveti oče jo je pozdravil in objel.

V nagovoru je sveti oče posvečene povabil, naj svojo poklicanost živijo v veselju. Potem pa je, kot že v sredo tudi škofom, spregovoril o škandalu, ki je pretresel Cerkev v ZDA. "Vem, da ste kot duhovniki pred Božjim ljudstvom v bližnji preteklosti veliko trpeli, ko ste se sramovali dejanj mnogih vaših bratov, ki so prizadeli in pohujšali Cerkev v njenih najbolj nezaščitenih otrocih."

Zatem pa je papež znova poudaril, da se mora duhovnik izogibati posvetnim ugodnostim. "Videti in vrednotiti stvari iz Božjega pogleda, nas vedno znova vabi k nenehnemu spreobrnjenju k naši poklicanosti in veliki ponižnosti. Križ nam prikazuje drugačen način merjenja uspeha", je dejal sveti oče. Če pa preveč zaupamo zemeljskim stvarem, to lahko zatemni moč vsakodnevnega Božjega klica k spreobrnjenju, k srečanju z Njim, je bil jasen papež. Počasi, a trdno, začne upadati naš duh darovanja, odpovedi in marljivosti. Moramo se torej naučiti, kako počivati, da bo tudi počitek spodbujal našo željo po velikodušnem služenju, je dejal papež in dodal: "Bližina z ubogimi, begunci, bolnimi, zlorabljenimi, ostarelimi, osamljenimi, zaporniki in mnogimi drugimi ubogimi zaradi pomanjkanja Boga, nas bo naučila drugačne oblike počitka, ki je bolj krščanski in velikodušen."

Potem pa je posebno misel namenil še redovnicam v ZDA, za katere je dejal, da jih zelo občuduje. "Kaj bi bila Cerkev brez vas?", se je vprašal papež. Ste močne žene, ki se znajo boriti, imate pogumen duh, ki vas vodi v prve vrste pri oznanjevanju evangelija. "Vam, redovnicam, materam in sestram tega naroda, želim reči velik hvala", je dejal papež in dodal, da jih ima zelo rad.

Sicer pa redovnik po njegovih besedah izžareva stalno zadovoljstvo zaradi klica, ki ga je prejel. Zato je po njegovih besedah dobro, če posvečeni večkrat osvežijo spomin na prvi klic, na pot, ki so jo prehodili in na vse milosti, ki so jih prejeli.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.