Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež na Kubi - Holguin: Tudi mi smo grešniki, ki nas je pogledal Jezus

Svet | 21.09.2015, 18:17 Marjana Debevec

Papež Frančišek je zjutraj po lokalnem času prispel v kubansko mesto Holguín, kjer je na Trgu revolucije daroval sveto mašo. V nagovoru po evangeliju je spregovoril o liku evangelista Mateja, katerega god obhajamo danes. Navzoče je povabil, naj pustijo Jezusu, da jih pogleda in nato odgovorijo na ta njegov pogled tako, da se odprejo navzven.

Papež med mašo: Pustimo Jezusu, da nas gleda in odpira navzven

Spomnimo: Matej je bil cestninar, zaradi goljufivega pobiranja davkov, osovražen od ljudi, Jezusov pogled pa ga je spremenil. "Jezus ga je pogledal. Kakšno moč ljubezni je imel Jezusov pogled, da je tako premaknil Mateja! Kakšno moč so morale imeti tiste oči, da je vstal!" je izpostavil papež. Kljub temu, da se drugi ljudje s cestninarji niso pogovarjali, se je Jezus ustavil pri njem. "Pogledal ga je z očmi usmiljenja; pogledal ga je, kot ga prej ni pogledal še nihče. In ta pogled je odprl njegovo srce, ga osvobodil, ga ozdravil, dal mu je upanje, novo življenje, kakor Zaheju, Bartimaju, Mariji Magdaleni, Petru in tudi vsakemu med nami. Tudi če si mi ne upamo dvigniti pogleda h Gospodu, nas On prvi gleda", je poudaril sveti oče. Tudi mi smo grešniki, ki nas je pogledal Jezus. Zato je vse zbrane povabil, naj se v tišini spomnijo tistega trenutka, ko se je na njih ustavil pogled usmiljenega Boga. On nas namreč vidi onkraj naših napak, grehov, neuspehov ali družbenih slojev. Prišel je iskat prav tiste, ki se čutijo nevredni ljubezni, je dejal papež in dodal: "Pustimo, da nas Jezus gleda, pustimo, da njegov pogled prehodi naše poti, pustimo, da nam njegov pogled prinese veselje in upanje."

Papež Frančišek med mašo
Papež Frančišek med mašo © www.facebook.com/VaticanRadioEnglish/photos_stream

Ta Jezusov pogled pa zahteva naša dejanja; rodi misijonarsko dejavnost, služenje, predanost. Spodbudi nas, da se odpremo navzven. "Vabi nas, da presegamo naše predsodke, upor pred spreminjanjem drugih in tudi nas samih. Dan za dnem nas izziva z vprašanjem: Veruješ? Veruješ, da je mogoče, da se nek izterjevalec davkov spremeni v služabnika? Misliš, da je možno, da izdajalec postane prijatelj? Misliš, da je mogoče, da je sin mizarja Božji Sin?" Na ta način Bog po papeževih besedah spreminja naša srca. Z enakim pogledom, kot Gospod gleda nas, pa moramo tudi mi gledati naše bližnje, je poudaril sveti oče. Pohvalil pa je tudi misijonske hiše, kjer se verniki zaradi pomanjkanja duhovnikov zbirajo sami. Po papeževih besedah so to majhna znamenja Božje navzočnosti v njihovih četrtih in vsakodnevna pomoč.

Blagoslov mesta z griča Loma de la Cruz

Po maši je sveti oče z bližnjega hriba podelil blagoslov mestu. Nad obalo Holguina. ki jo je Krištof Kolumb označil za najlepši kraj, kar so jih videle človeške oči, kraljuje grič Loma de la Cruz. Holguin je sicer tretje največje kubansko mesto, leži pa blizu ameriškega vojaškega oporišča Guantanamo.

Iz vrha, kjer je Loma de la Cruz leta 1790 nek pater postavil lesen križ, lahko občudujemo panoramo mesta in vidimo celotno Kubo. Na tem griču, ki je cilj mnogih romarjev in eden od simbolov pobožnosti Kubancev, se je papež Frančišek ustavil v molitvi pred križem in nato blagoslovil mesto. Zaželel je, da bi pogled na križ razsvetlil življenje družin, otrok, mladih, ostarelih in vseh trpečih, ki naj bi od njega prejeli tolažbo in občutek bližine ter začutili povabilo, da bi sledili Božjemu Sinu. Po papeževi molitvi je otroški zbor zapel nekaj pesmi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.