Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Janko Korošec (foto: Matjaž Merljak)
Janko Korošec

JRS tudi letos pri Socialnem tednu

| 17.08.2015, 07:36 Matjaž Merljak

V oddaji Gradimo odprto družbo smo se z Jankom Korošcem pogovarjali o 7. Socialnem tednu v Sloveniji, ki ga pripravlja Socialna akademija in pri katerem sodeluje tudi Jezuitsko združenje za begunce JRS Slovenije. V oddaji ste lahko slišali tudi različne novice z begunsko tematiko iz  domovine in tujine.

Kot je povedal Janko Korošec, ideja Socialnega tedna sega v leto 2009, povod za realizacijo prvega pa je bilo srečanje med Matejem Cepinom in enim od organizatorjev francoskega socialnega tedna. Francoska ideja je bila prilagojena Sloveniji. Naša posebnost je, da traja ves teden in poteka po vsej državi v obliki predavanj, okroglih miz, delavnic in predstavitev.

Slovenski socialni teden se začne z uvodno okroglo mizo, ta bo letos v četrtek, 24. septembra, nato bodo od 25. septembra do 1. oktobra različni dogodki po Sloveniji, sledil bo še zaključni seminar, ki je namenjen refleksiji tako organizacije kot vsebine. Ob Socialnem tednu se dogajajo tudi drugi dogodki: pisanje blogov, foto-natečaj

Naslov sedmega socialnega tedna v naši domovini je »V iskanju dialoga«. Naš sogovornik je povedal, da se zdi, da smo v Sloveniji obtičali v problemih, ki so nepomembni, po drugi strani, pa vidimo dejanskih problemov. Probleme ima vsaka skupnost, srž je, da se s problemi spoprimemo in to učinkovito. Izvor vsega je iskanje dialoga. V dialog stopimo takrat, ko stopimo v svet sogovornika, ko tvegamo, da bomo iz dialoga izšli spremenjeni, drugačni, okrepljeni z novimi spoznanji. A pri tem ne smemo ne mi ne sogovornik izgubiti svojo identiteto. Tudi ko dialog, končamo, ostanemo različni. Resnica je samo ena, a vidimo jo različno in to je tisto, kar dialog izpostavi. Edinost, ne enakost, je tisto kar omogoča živeti v različnosti.

Janko Korošec je še povedal, kaj želijo doseči oz. spremeniti v slovenski družbi s Socialnim tednom in tudi kakšne načrte imajo za prihodnje. Več v posneteku oddaje.

Novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine. 

Avstrijci beguncem ponudili ležišča v svojih domovih

Begunci v prenatrpanih azilnih domovih po Evropi živijo v nevzdržnih razmerah. Prav zato so jim prebivalci Berlina in Dunaja odprli vrata svojih domov, v katerih lahko spijo na prostih ležiščih. 'Dobrodošli, begunci' je humanitarna iniciativa, ki so jo pred devetimi meseci v Nemčiji sprožili posamezniki, ki so hoteli, da družba begunce sprejme na spoštljiv in human način. "Menimo, da begunci ne bi smeli biti stigmatizirani in izobčeni, s tem, ko so nastanjeni v prenatrpanih azilnih domovih. Namesto tega bi jih morali toplo sprejeti. Verjamemo, da lahko ustvarimo bolj humano družbo, ki bo naklonjena beguncem," je neprofitna organizacija napisala na svoji spletni strani. Ideja je preprosta, posamezniki, ki imajo prazno ležišče, sobo za goste ali stanovanje, tega lahko oddajo beguncu. Za koliko časa, je odvisno od njih. Denar za najemnino pomaga z majhnimi zneski zbrati celotna skupnost prijateljev, znancev in družine osebe, ki oddaja prosta prenočišča. "Sicer pa si begunci stroške življenja plačujejo sami s svojim denarjem ali s podporo, ki jo dobijo od države," pravijo v organizaciji, v kateri poudarjajo, da namen akcije ni "zaslužiti", temveč pomagati.

Udeležba v oddaji Pogovor o ... 

V   sredo, 29. julija 2015, je v oddaji Pogovor o ... na Radiu Ognjišče sodeloval p. dr. Robin Schweiger, ki je odgovoren za Jezuitsko združenje za   begunce Slovenije. Poleg P. Schweigerja je v oddaji sodelovala tudi ga. Alenka Petek iz slovenske Karitas. Oddaja Pogovor o se je   osredotočila na begunsko tematiko v Sloveniji in v Evropi.
 
Zadnje zaobljube p. Petra Rožiča in p. Primoža Jakopa

Na praznik sv. Ignacija Loyolskega, ustanovitelja Družbe Jezusove, 31. julija 2015, sta p. Peter Rožič in PrimožJakop naredila svoje zadnje zaobljube. Iskreno jima čestitamo za ta dokončni korak v hoji za Kristusom v Družbi Jezusovi. Oba - p. Peter in p. Primožsta bila pomembna pri začetkih Jezuitskega združenja za begunce Slovenije. Želima jima obilo božje milosti pri nadaljni poti v Družbi Jezusovi.


Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko urada JRS 031/636-964. Veseli bodo vaše pomoči! Vabljeni k poslušanju naslednje oddaje, ki bo v nedeljo, 20.septembra 2015, kot del Mozaika dneva ob 18.30.
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...