Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Več slovenskih veleposlaniških sedežev praznih

Slovenija | 20.08.2015, 12:55 Andrej Šinko

Mnogim slovenskim diplomatom se ta mesec izteka mandat, številna veleposlaniška mesta pa so že prazna. Med vidnejšimi položaji, ki so se že ali se bodo v kratkem izpraznili, so veleposlaniški v Zagrebu, Rimu, Pekingu in na sedežu zveze Nato v Bruslju. A predsednik republike Borut Pahor je zadržal podpis ukazov o imenovanju novih veleposlanikov.

Že od lanskega decembra je izpraznjeno veleposlaniško mesto Beogradu. Mandat pa se je že iztekel tudi veleposlanikom v Vatikanu, Pragi, Atenah, Tirani, Buenos Airesu, Pekingu, Bukarešti in Tokiu ter vodji stalnega predstavništva pri zvezi Nato v Bruslju in vodji stalnega predstavništva pri Združenih narodih, Ovseju in ostalih mednarodnih organizacijah na Dunaju. Mandat je potekel tudi generalnima konzuloma v Celovcu in Clevelandu. Do konca tega meseca bo mandat potekel še veleposlanikom v Podgorici, Ankari, Rimu, Zagrebu, Parizu in New Delhiju, do konca leta pa še veleposlanikoma v Brasilii in Tel Avivu ter generalnemu konzulu v Monoštru.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pojasnjujejo, da je postopek imenovanj novih vodij diplomatsko-konzularnih predstavništev v teku, vendar pa še ni jasno koliko veleposlaniških mest bo nezasedenih v septembru. Postopek imenovanj se namreč zaključi s podpisom ukaza predsednika republike, vendar se je Pahor odločil zadržati podpise vseh ukazov o imenovanju in bo počakal na oceno vlade, ali ugotovitve v poročilih o nadzoru kakorkoli vplivajo na njen dosedanji predlog za imenovanje novih veleposlanikov.

V luči zapletov z arbitražnim sporazumom bo zanimivo predvsem imenovanje novega veleposlanika v Zagrebu. To mesto naj bi zasedel nekdanji veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, ki je že šel skozi večino zahtevanih sit, a po pisanju Dnevnika obstaja precejšnja verjetnost, da bo vlada njegovo ime umaknila s seznama predlaganih kandidatov. Predsednik Pahor naj bi namreč na njegovem mestu rajši videl sedanjega veleposlanika v Rimu Iztoka Mirošiča, ki se vrača v Ljubljano in ne odhaja v Beograd, kot se je ugibalo. V srbsko prestolnico pa naj bi odšel Vladimir Gašparič, veleposlanik v Podgorici. Veleposlaništvo v Parizu naj bi prevzel Andrej Slapničar. Od tam je bila namreč zaradi nepravilnosti predčasno odpoklicana Veronika Stabej.

Nekatera izpraznjena mesta pa so medtem že zasedli novi veleposlaniki. V Vatikanu je od marca Tomaž Kunstelj, vodji stalnega predstavništva pri ZN, Ovse in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju in pri Natu v Bruslju pa sta postala Andrej Benedejčič oziroma Jelko Kacin.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.