Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Papež med avdienco (foto: Radio Vatikan)
Papež med avdienco

V letu usmiljenja bodo odvezo za splav dali tudi duhovniki

Slovenija | 02.09.2015, 10:33 Marjana Debevec

V javnosti močno odmeva pismo papeža Frančiška, ki govori o odpustkih v svetem letu usmiljenja. Velik poudarek sveti oče nameni telesnim in duhovnim delom usmiljenja, saj bodo tudi preko njih verniki lahko prejeli jubilejni odpustek. Spregovori pa tudi o grehu splava, za katerega bodo v tem letu lahko odvezo dali tudi duhovniki, ne le škofje.

Papež že vse od prve svete maše, ki jo je daroval kot Petrov naslednik, poudarja neskončno Božje usmiljenje in njegovo nežnost do človeka. Tokrat pa je zaželel, da bi bil jubilej živa izkušnja Očetove bližine. Kot pogoj za prejem odpustka, papež navaja krajše romanje k svetim vratom. Ta bodo odprta v vseh stolnicah ali cerkvah, ki jih bodo določili krajevni škofje, in v štirih papeških bazilikah v Rimu. Ostali pogoji pa so sprejem zakramentov sprave in evharistije ter običajno predpisane molitve.

Bolni in ostareli bodo odpustek lahko dobili tako, da bodo svojo preizkušnjo živeli z vero in veselim upanjem, prejeli sveto obhajilo ali prisostvovali sveti maši in skupni molitvi, tudi preko medijev. Zapornike sveti oče vabi, naj se vsakič, ko bodo stopili skozi vrata svoje celice, z mislijo in molitvijo obrnejo k Očetu in jih povabi, naj ta drža zanje pomeni prehod skozi sveta vrata. Božje usmiljenje, ki zmore preoblikovati srca, more namreč spremeniti tudi zapahe v izkušnjo svobode.

Sicer pa sveti oče odpre tudi pereče vprašanje današnjega časa in sicer odnos do življenja. Nekateri se skoraj ne zavedajo velikega zla, ki ga predstavlja splav, poudarja papež, in ga živijo zelo površinsko. Spet drugi menijo, da nimajo drugega izhoda. Pri tem se papež posebej spomni vseh žena, ki so se zatekle k splavu in omeni tudi svojo izkušnjo mnogih srečanj z njimi. Izpostavi, da je to, kar se je zgodilo, globoko nepravično. Vendar pa jih je treba razumeti v vsej globini, da ne bodo izgubile upanja. „Komurkoli, ki se kesa, Božje odpuščanje ne more biti odklonjeno“, poudarja sveti oče.

Zato se je odločil, da bodo v jubilejnem letu tudi duhovniki lahko podelili odvezo za greh splava tistim, ki s skesanim srcem prosijo odpuščanja. Duhovniki naj bi se na to dobro pripravili, pomagali razumeti storjeni greh in usmerili k resničnemu spreobrnjenju. Samo tako bodo namreč spovedanci lahko dosegli in sprejeli resnično in velikodušno odpuščanje Očeta, ki vse prenavlja s svojo navzočnostjo, še piše papež Frančišek.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.