Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Najnovejša knjiga o dobrih učiteljicah: »Punce, glavo gor«

Slovenija | 08.08.2015, 12:00 Nataša Ličen

Vzgoja med poletjem in počitnicami ne vzame kovčka in pot pod noge, ampak je na delu sleherni trenutek. Zato tudi na radiu Ognjišče kljub počitnicam nadaljujemo z rednimi oddajami »Za življenje, za danes in jutri«. Drugo soboto v mesecu se pogovarjamo s specialnim pedagogom Markom Juhantom, ki ima na področju vzgoje in socialnega dela z mladimi dolgoletne izkušnje. Tik pred izidom je njegova nova knjiga o dobrih učiteljicah, ki jih je, kot poudarka g. Juhant, veliko po slovenskih šolah. Na njihovo požrtvovalnost ne smemo pozabiti, ko se s kritičnim očesom oziramo na delo v šolskem sistemu, poudarja naš sogovornik. O knjigi bomo spregovorili v avgustovski in septembrski oddaji, predvsem o vsebinah, ki se jih dotika.

Dominantni, oblastni otroci

V uredništvo smo prejeli pismo poslušalke, babice, ki je vprašala za nasvet v primeru oblastniškega, prevladujočega starejšega otroka nad mlajšimi, rojenimi v isti družini. Marko Juhant: »Ko je otrok več, prvega vzgajamo drugače kot ostale. Pazimo, da ga zelo spodbujamo, mu kažemo, kako močan, pameten je in podobno, smo bolj pozorni nanj, nas bolj skrbi. Vzgojimo ga v glavnega. Tega se navadi in zato tudi pozneje pogosto želi o vsem odločati. Noče, da imajo besedo drugi. Običajno ne deli igrač, niti s svojimi brati in sestrami. Prisvaja si tudi tisto, kar morda ni njegovo. Ti potrebujejo ostro mejo. Poudariti pa je treba, da to ni povsem običajno. Pogostejše dejstvo je, da mlajše razvadimo in moramo njih ustavljati pri posesivnostih.« Marko Juhant je podrobneje o vzgojnih pristopih pri oblastnem otroku v družini spregovoril v avgustovski oddaji. Vabljeni k poslušanju.

Starši vsakega otroka vzgajamo drugače, vendar moramo nekatere stvari ohraniti pri vseh

V želji, da bi bili starši nekaj časa prosti, radi rečejo starejšemu otroku, naj se igra z mlajšim. Napaka. Ni naloga starejšega, da se igra z mlajšim. Lepo je, če sta rada skupaj, a ne smemo ga siliti. Z otroki se morajo igrati starši. To je njihova naloga. Marko Juhant: »Ko so otroci dovolj stari, da se dogovorijo, jih učimo sodelovanja. Otroci niso pomanjšani odrasli, nimajo izkušenj in ne morejo presojati, tako kot mi. Ko se vmešajo starši, potem postanejo problem starši, in ne več bratec ali sestrica in tako se otroci spontano združijo. To pa želimo. Želimo, da sta si/so si pripadni, da se dogovorijo in se ne prepirajo. S tem pristopom zmagamo. Zato je prav, da smo zraven, ko med sorojenci ne gre najbolje. Če se ne uspeta-jo dogovoriti, sta-so kaznovana-ni oba-vsi. Ko to otroci spoznajo, se hitro združijo, verjemite.«

V času počitnic zaposlimo otroke in ne imejmo slabe vesti, če ležimo kakšen dan zunaj na soncu, med tem, ko v stanovanju otroci delajo

Marko Juhant: »Najslabše je, če so starši prisotni, a z mislimi odsotni. Starši se morajo zanimati za otroke in se »vtikati« vanje. Otroci to hočejo; hočejo starše, ki jim je mar, ki se zanimajo zanje.« V oddaji smo se dotaknili tudi ocen in spričeval. Kaj ocene povedo o učencu? Dovolj? Ali se zavedamo, da je enako pomemben tudi način, kako je nekdo do ocene prišel. »Delodajalec samo po ocenah ne ve, koga dobiva v kolektiv. Je jezikav, agresiven, težko prilagodljiv ali pa je sistematičen, samostojen, se zna primerno, da ne rečem zgledno obnašati?, vse to ocene ne povedo. V spričevalu vedno manjka opis, na kakšen način se je prišlo do ocen. Ocene ne povedo vsega. Lahko je nekdo dober v učenju, ni pa recimo dober pri delu. Ne vemo. Ocene so samo delček, ki nekaj pove o ocenjenem«, je poudaril v pogovoru Marko Juhant.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora. Z Markom Juhantom se znova srečamo v soboto, 12. septembra ob 11.uri. Vprašanja lahko pošljete nekaj dni pred pogovorom na naslov za.zivljenje@ognjisce.si. Hvala za sodelovanje.

Specialni pedagog Marko Juhant in logopedinja Simona Levec se pripravljata na javne dogodke »Vzgojne Ponedeljke«. Če bi radi, da nastopita tudi v vašem kraju, vabljeni, da pogledate na spletne strani čmrlj.si, kjer dobite ostale informacije.

Slovenija, Sociala, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...