Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Premiera to soboto na Studencu: Kralj gora in ljudomrznik

| 15.07.2015, 13:00 Nataša Ličen

Za marsikoga se začenja težko pričakovana letošnja nova sezona predstav v Poletnem gledališču Studenec, v organizaciji Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan. V soboto, 18. julija, bo zaživela gledališka predstava avstrijskega avtorja Ferdinanda Raimunda (1790-1837), ki v Evropi sodi med najimenitnejše predstavnike »ljudskega gledališča«.

Romantično-komična čarobna igra s petjem

Gledališka predstava »Kralj gora in Ljudomrznik« je nastala na vrhuncu Raimundove slave. Avtor si jo je zamislil – to pove že naslov igre – kot komedijo, katere osrednji junak, ugledni gospod je globoko razočaran nad svetom, v katerem živi, in se odloči za ljudomrzništvo, za sovraštvo in sumničavost do vseh. Kot je v opisu igre še zapisal prevajalec Borut Trekman: »Sovraštvo do ljudi je star motiv, znan vse od antike. Raimund je z igro teatralično prikazal tisto, kar je preganjalo tudi njega, šlo mu je za odrsko ponazoritev gledališke umetnosti. In to je temeljna odlika njegove komedije, ki je privlačna in atraktivna še danes.«

Poudarjamo: Neverjetno aktualna tudi danes

Igra je polna domislekov, besednih iger, karakterne komike in komičnih situacij. Dogajanje se na koncu razplete v srečen konec. Ljudomrznik se preobrazi v strpnega, plemenitega človeka. V igro so vpeti vsi elementi, ki so jih v času avtorjevega življenja poznali, avtor jih je popestril še s kupom pevskih vložkov, ki učinkovito poganjajo naprej odrsko dogajanje. Glasba za predstavo na Studencu je delo Slavko Avsenik ml. Režija je delo Alojza Stražarja. Scenograf je Jože Napotnik, kostumografinja Nada Slatnar. V glavnih vlogah nastopajo Jože Vunšek, Jure Sešek, Pia Prodnik, Robert Vrčon, Eva Černe, Metod Palčič, Urša Sešek, Rajko Majdič, Vanja Osolnik, Marjeta Cerar, Brigita Hrovat, Klemen Torkar, Konrad Pižorn – Kondi in Nejc Lisjak ter seveda mnogi drugi, brez katerih ne bi bilo predstave na tako visokem kakovostnem nivoju, saj prav vsak pomembno prispeva h končni usklajenosti.

Režiser Alojzij Stražar
Režiser Alojzij Stražar © studenec.net

Igra naj spregovori in prinese pomenljivo sporočilo tudi vam, vabljeni na premiero to soboto, 18. julija ob 21. uri, ali na katero od naslednjih petnajstih predstav.

Scena igre
Scena igre © studenec.net

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...