Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Udeleženci Višarskih dnevov mladih 2015 (foto: Zvone Podvinski)
Udeleženci Višarskih dnevov mladih 2015

Višarski dnevi mladih 2015

| 05.08.2015, 10:59 Matjaž Merljak

Na letošnjem Romanju treh Slovenij so se sklenili tudi Višarski dnevi mladih. Udeležilo se jih je okoli dvajset mladih tako iz Slovenije kot tujine in se tri dni seznanjalo z begunskimi zgodbami izpred 70-ih let na področju avstrijske Koroške in vzhodne Tirolske ter z življenjem rojakov v Ziljski dolini.

Naši sogovorniki so bili Marjana, Irena in Benjamin. Povedali so nam, da so si ogledali sledi begunskih taborišč Špital, Pegetz in Anras, nato pa še Ziljsko dolino. Kraje so jim razkazali domačini, zgodbo o beguncih pa sta jim predstavila zakonca Starman, sama begunca, ki zdaj živita v Špitalu, prisluhnili so tudi predavanju zgodovinarke Helene Jaklitsch.

Irena je dejala, da je na tem srečanju, ki se ga je udeležila prvič, začutila ljubezen do slovenščine, ki jo gojijo Slovenci izven Slovenije, ki so nam pri skrbi za lep jezik lahko vzor.

Marjani, ki prihaja iz Argentine, a zadnjih šest mesecev živi v Sloveniji, tematika ni bila tuja, saj se o tem učijo v slovenskih šolah v Argentini, a drugače jo je bilo doživeti neposredno.

Tudi Benjamina, ki se je srečanja udeležil na prigovarjanje žene, je navdušilo prizadevanje za ohranjanje slovenščine na avstrijskem Koroškem. Slišali so, da pripadniki nemške narodnosti gledajo na slovenski jezik s spoštovanjem.

Marjana, Benjamin in Irena so se udeležili Višarskih dnevov mladih 2015
Marjana, Benjamin in Irena so se udeležili Višarskih dnevov mladih 2015 © Matjaž Merljak

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.