Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Udeleženci Višarskih dnevov mladih 2015 (foto: Zvone Podvinski)
Udeleženci Višarskih dnevov mladih 2015

Višarski dnevi mladih 2015

| 05.08.2015, 10:59 Matjaž Merljak

Na letošnjem Romanju treh Slovenij so se sklenili tudi Višarski dnevi mladih. Udeležilo se jih je okoli dvajset mladih tako iz Slovenije kot tujine in se tri dni seznanjalo z begunskimi zgodbami izpred 70-ih let na področju avstrijske Koroške in vzhodne Tirolske ter z življenjem rojakov v Ziljski dolini.

Naši sogovorniki so bili Marjana, Irena in Benjamin. Povedali so nam, da so si ogledali sledi begunskih taborišč Špital, Pegetz in Anras, nato pa še Ziljsko dolino. Kraje so jim razkazali domačini, zgodbo o beguncih pa sta jim predstavila zakonca Starman, sama begunca, ki zdaj živita v Špitalu, prisluhnili so tudi predavanju zgodovinarke Helene Jaklitsch.

Irena je dejala, da je na tem srečanju, ki se ga je udeležila prvič, začutila ljubezen do slovenščine, ki jo gojijo Slovenci izven Slovenije, ki so nam pri skrbi za lep jezik lahko vzor.

Marjani, ki prihaja iz Argentine, a zadnjih šest mesecev živi v Sloveniji, tematika ni bila tuja, saj se o tem učijo v slovenskih šolah v Argentini, a drugače jo je bilo doživeti neposredno.

Tudi Benjamina, ki se je srečanja udeležil na prigovarjanje žene, je navdušilo prizadevanje za ohranjanje slovenščine na avstrijskem Koroškem. Slišali so, da pripadniki nemške narodnosti gledajo na slovenski jezik s spoštovanjem.

Marjana, Benjamin in Irena so se udeležili Višarskih dnevov mladih 2015
Marjana, Benjamin in Irena so se udeležili Višarskih dnevov mladih 2015 © Matjaž Merljak

Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.