Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Udeleženci Višarskih dnevov mladih 2015 (foto: Zvone Podvinski)
Udeleženci Višarskih dnevov mladih 2015

Višarski dnevi mladih 2015

| 05.08.2015, 10:59 Matjaž Merljak

Na letošnjem Romanju treh Slovenij so se sklenili tudi Višarski dnevi mladih. Udeležilo se jih je okoli dvajset mladih tako iz Slovenije kot tujine in se tri dni seznanjalo z begunskimi zgodbami izpred 70-ih let na področju avstrijske Koroške in vzhodne Tirolske ter z življenjem rojakov v Ziljski dolini.

Naši sogovorniki so bili Marjana, Irena in Benjamin. Povedali so nam, da so si ogledali sledi begunskih taborišč Špital, Pegetz in Anras, nato pa še Ziljsko dolino. Kraje so jim razkazali domačini, zgodbo o beguncih pa sta jim predstavila zakonca Starman, sama begunca, ki zdaj živita v Špitalu, prisluhnili so tudi predavanju zgodovinarke Helene Jaklitsch.

Irena je dejala, da je na tem srečanju, ki se ga je udeležila prvič, začutila ljubezen do slovenščine, ki jo gojijo Slovenci izven Slovenije, ki so nam pri skrbi za lep jezik lahko vzor.

Marjani, ki prihaja iz Argentine, a zadnjih šest mesecev živi v Sloveniji, tematika ni bila tuja, saj se o tem učijo v slovenskih šolah v Argentini, a drugače jo je bilo doživeti neposredno.

Tudi Benjamina, ki se je srečanja udeležil na prigovarjanje žene, je navdušilo prizadevanje za ohranjanje slovenščine na avstrijskem Koroškem. Slišali so, da pripadniki nemške narodnosti gledajo na slovenski jezik s spoštovanjem.

Marjana, Benjamin in Irena so se udeležili Višarskih dnevov mladih 2015
Marjana, Benjamin in Irena so se udeležili Višarskih dnevov mladih 2015 © Matjaž Merljak

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...