Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Marko Koželjnik (foto: Matjaž Merljak)
Marko Koželjnik

Rad bi prišel študirat medicino

Slovenci po svetu | 14.08.2015, 10:39 Matjaž Merljak

Maturantje iz Argentine so bili v Sloveniji mesec dni. V tem času so imeli tudi pet nastopov: na 22. Taboru Slovencev po svetu v Šentvidu nad Ljubljano, nato še v Šentjoštu, na Ptuju na prireditvi Dobrodošli doma, v Ljubljani v sklopu poletne šole in zadnji dan bivanja v Sloveniji še v Vipavi.

Marko Koželjnik nam je povedal, da so prikazali plese, recitirali in zapeli. Eno pesem - gre za Ta vlak skupine Čuki - so tudi 'podaljšali' - dodali so jih eno kitico, ki so jo sestavili skupaj s starši.

Priprave za te nastope so potekale poleg njihovega rednega srednješolskega tečaja: ob sobotah dopoldne so se zbrali v Slomškovem domu, tam so nato imel tudi kosilo, popoldne pa odšli še k pouku v Slovensko hišo v središče Buenos Airesa. Včasih so imeli tudi dodatne vaje.

Marko tudi sam prihaja iz Slomškovega doma. Rad igra odbojko in tudi sodeluje pri tamkajšnji mladinski ekipi. V letošnjem tekmovanju ji dobro kaže in upa, da bo osvojila zaključno lovoriko. Sodeluje tudi pri folklori v domu.

V Sloveniji mu je bil zelo všeč Bled, tudi nasploh dežela, ki je zelo zelena. To je bil njegov prvi obisk, a čutiti je bilo, da ne zadnji: želi si namreč študirati medicino v Sloveniji, točneje v Mariboru.

Preberite tudi včerajšnji članek z enim od članov Rasti XLIV   in novico o obisku skupine v Sloveniji.

 

Slovenci po svetu, Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...