Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Matija Brula (foto: Matjaž Merljak)
Matija Brula

Drugi obisk Slovenije je doživel drugače

Slovenci po svetu | 11.08.2015, 10:11 Matjaž Merljak

Matija Brula iz Slomškovega doma v Ramos Mejiji rad igra odbojko, pomaga tudi pri mladinskih dnevih, ki jih imajo slovenski domovi v Buenos Airesu.

V Ramos Mejiji je osem let hodil v osnovno šolo in nato pet let v srednješolski tečaj v Slovenski hiši. S skupino ostalih 24-ih maturantov in maturantk se je podal na zaključni izlet v Slovenijo. Nanj so se posebej pripravljali eno leto. V Sloveniji je bil že enkrat prej z družino, a zdaj, ko jo je obiska s prijatelji, jo je doživel drugače.

Domov odhaja kot pravi Slovenec. Maturantje so namreč tudi osvojili Triglav. Bilo mu je všeč, saj se mu razgledi z vrhov gora dopadejo, prav nič pa ga ni bilo strah. Na vzpon na najvišji slovenski vrh so se pripravljali: v dneh poletne šole slovenskega jezika so hodili na Šmarno goro, bolj resna priprava je bil vzpon na Kamniško sedlo. Njemu se zdi, da je bilo celo težje kot na Triglavu.

In kakšni so njegovi načrti? Ko konča tehniško šolo, bo najbrž študiral inženirstvo v Buenos Airesu. Ostal bo povezan tudi v slovenski skupnosti, saj ima tam veliko prijateljev in si želi, da bi bili tudi njegovi otroci del te skupnosti.

Preberite tudi včerajšnji članek z enim od članov Rasti XLIV   in novico o obisku skupine v Sloveniji.

 

Slovenci po svetu, Oddaje
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.