Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Matija Brula (foto: Matjaž Merljak)
Matija Brula

Drugi obisk Slovenije je doživel drugače

Slovenci po svetu | 11.08.2015, 10:11 Matjaž Merljak

Matija Brula iz Slomškovega doma v Ramos Mejiji rad igra odbojko, pomaga tudi pri mladinskih dnevih, ki jih imajo slovenski domovi v Buenos Airesu.

V Ramos Mejiji je osem let hodil v osnovno šolo in nato pet let v srednješolski tečaj v Slovenski hiši. S skupino ostalih 24-ih maturantov in maturantk se je podal na zaključni izlet v Slovenijo. Nanj so se posebej pripravljali eno leto. V Sloveniji je bil že enkrat prej z družino, a zdaj, ko jo je obiska s prijatelji, jo je doživel drugače.

Domov odhaja kot pravi Slovenec. Maturantje so namreč tudi osvojili Triglav. Bilo mu je všeč, saj se mu razgledi z vrhov gora dopadejo, prav nič pa ga ni bilo strah. Na vzpon na najvišji slovenski vrh so se pripravljali: v dneh poletne šole slovenskega jezika so hodili na Šmarno goro, bolj resna priprava je bil vzpon na Kamniško sedlo. Njemu se zdi, da je bilo celo težje kot na Triglavu.

In kakšni so njegovi načrti? Ko konča tehniško šolo, bo najbrž študiral inženirstvo v Buenos Airesu. Ostal bo povezan tudi v slovenski skupnosti, saj ima tam veliko prijateljev in si želi, da bi bili tudi njegovi otroci del te skupnosti.

Preberite tudi včerajšnji članek z enim od članov Rasti XLIV   in novico o obisku skupine v Sloveniji.

 

Slovenci po svetu, Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...