Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Leila Erjavec (foto: Matjaž Merljak)
Leila Erjavec

Pridobila je veliko besednega zaklada

Slovenci po svetu | 10.08.2015, 10:01 Matjaž Merljak

V skupini letošnjih maturantov iz Argentine je tudi Leila Erjavec. V Sloveniji je bila prvič, še posebej navdušena je bila nad Bledom, lepo doživetje se ji zdi, da je lahko plavala do otoka.

Leila prihaja iz Našega doma v San Justu v Buenos Airesu. Tam je obiskovala osnovno šolo Franceta Balantiča, potem pa nadaljevala v Srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka v Slovenski hiši v središču mesta. V družini so štirje otroci in doma večinoma govorijo slovensko.

Med obiskom v Sloveniji je obiskovala tudi poletno šolo slovenskega jezika. Tam so bili udeleženci razdeljeni v skupine glede na predznanje. V njeni skupini jih je bilo šest iz Argentine, poleg njih pa še iz Makedonije, Italije, Bosne ... Šola ji je bila všeč, pridobila je veliko besednega zaklada, prav tako je spoznala ljudi z drugih delov sveta. Ob koncu so pisali test in dobili tudi zaključno potrdilo.

Po končani srednji šoli namerava ostati dejavna v slovenski skupnosti, tudi sicer bo ostala v Buenos Airesu in študirala grafično oblikovanje.

Preberite tudi novico o obisku skupine Rast XLIV v Sloveniji.

 

Slovenci po svetu, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...