Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
19. tabor slovenskih otrok SSK (foto: SSK)
19. tabor slovenskih otrok SSK

19. tabor slovenskih otrok

| 30.07.2015, 22:53 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je tudi v tem poletju pripravil tabor slovenskih otrok. Tokrat poteka v Rakovem Škocanju v bližini Cerknice. Udeležuje se ga skoraj 40 otrok iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, ZDA, Kanade in Francije.

Kot nam je povedal Luka Klopčič iz SSK, se otroci dopoldne učijo slovenščino oz. izpopolnjujejo njeno znanje. Popoldne imajo čas za prostočasne dejavnosti, ogledali so si Veliki in Mali naravni most, nekaj jam ter tudi maketo Cerkniškega jezera. Otroci so navdušeni nad tem, da je toliko stvari na enem mestu.

Pouk slovenščine oteka v sodelovanju z lokalnimi šolami in je prilagojen za otroke z različnim predznanjem.

Iz New Yorka je na tabor prišel 16-letni Robert. Njegova mama je Slovenka in si želi, da bi se bolje naučil slovenščine. Slovensko govori doma z mamo, v Sloveniji pa s starimi starši in sorodniki, ki jih obišče vsako leto za en mesec. Takrat je večinoma v Ljubljani, a tudi okolje letošnjega tabora SSK mu je všeč. Slovenija mu je zelo všeč: „Povsem drugačna je od New Yorka, kot bi bil na drugem planetu.“

Iz Toronta v Kanadi je prvič na tabor prišel Matjaž. Tam hodi v sobotno slovensko šolo, tu pa je na željo mame in očeta, ki si želita, da bi se izpopolnil v znanju slovenščine. Dobro se počuti med drugimi udeleženci, zelo rad tudi pride v Slovenijo k bratrancem in sestričnam.

Matjaž iz Toronta, Robert iz New Yorka, Jasmin iz Splita in Lea z Reke
Matjaž iz Toronta, Robert iz New Yorka, Jasmin iz Splita in Lea z Reke © Matjaž Merljak

Lea je na tabor prišla iz Reke na Hrvaškem in je zdaj že četrtič udeleženka. Narava v Rakovem Škocjanu ji je všeč. Tu je še nekaj njenih sošolcev, nekaj prijateljev pozna že iz prejšnjih taborov.

Veronika in Roberta iz Italije
Veronika in Roberta iz Italije © Matjaž Merljak
Roberta iz Trsta in Veronika iz Rima sta se spoznali lani in letos prišli znova. Zjutraj imajo telovadbo, zajtrk, pospravljanje sob, sledi pouk slovenščine in nato kosilo. Popoldne imajo različne aktivnosti. Veronika slovensko govori z mamo, Roberta pa z babico, s katero živi, je tudi obiskovala slovensko šolo v Trstu.

Več otrok je prišlo s Hrvaške, Jasmin je edina udeleženka iz Splita. Pouk se ji zdi zabaven. Popoldne so imeli plezanje, šli so na pohode v gozd, tudi plavali so ...

Matija in Maks
Matija in Maks © Matjaž Merljak
Maks je na tabor slovenskih otrok prišel z Dunaja. Mama, ki je Slovenka, ga je prijavila. Želi si izboljšati znanje slovenskega jezika, z mamo in sestro ter pri babici in dediju govori slovensko. Večeri na taboru so zabavni, spat gredo precej pozno ... Matija je prišel iz Neaplja in je tudi zelo zadovoljen s taborom.

Svojo vlogo animatorja sta nam zaupala Nataša iz Bosne in Hercegovine in Jurij iz Italije. Oba sta bila prejšnja leta udeleženca. Zdaj pomagata za nemoten potek tabora. Sporazumevalni jezik je slovenščina, če je potrebno se pogovorijo tudi v otrokovem maternem jeziku.

Natalija in Jurij
Natalija in Jurij © Matjaž Merljak

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...