Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Dostopni bodo obrazci za odpis starih dolgov

Slovenija | 03.08.2015, 15:57 Andrej Šinko

Ljudje v socialni stiski lahko od danes pa vse do 31. oktobra oddajo vloge za odpis starih dolgov, ki so nastali zaradi neplačanih računov elektrike, ogrevanja, komunalnih storitev zdravstvenega zavarovanja, davčnih bremen, stroškov za vrtec, šolsko prehrano ali vračanja preveč nakazanih socialnih prejemkov. Del dolgov bo odpisala tudi Finančna uprava, vendar na posameznika največ do petdeset evrov.

Vloge je mogoče oddati pri posameznemu upniku, nekatere občine, na primer mariborska, pa so pripravile skupne točke za oddajo. Odpisani pa bodo lahko zgolj dolgovi, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto. Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk je poudarila, da so do odpisov dolgov upravičeni tisti, ki so v obdobju od 1. januarja do 30. junija letos prejemali denarno socialno pomoč, otroški dodatek, varstveni dodatek, veteranski oziroma otroški dodatek.

K projektu, ki najšibkejšim omogoča enkraten odpis dolgov, je pristopilo že približno 70 podjetij in občin. Na ministrstvu pa potencialnim upravičencem svetujejo, naj preverijo, ali so med temi tudi njihovi upniki. Najvišji znesek, ki ga za odpis dolgov lahko porabi država, je milijon evrov. Zaradi te omejitve pa bo eden od kriterijev za odpis dolga tudi vrstni red vloženih prošenj. Ustrezni obrazci so sicer dostopni na spletni strani www.paketpomoci.si, informacije in vloge pa je mogoče dobiti tudi na Slovenski Karitas, Rdečemu Križu, Zvezi prijateljev mladine, občinah in Centrih za socialno delo.

Izpolnitev vloge za odpis dolga je sicer zelo enostavna, saj je potrebno vnesti zgolj osnovne informacije o upravičencu. Upniki pa nato preko posebne aplikacije lahko preverijo ali so prosilci upravičeni do odpisa dolga. V kolikor bodo izpolnjeni vsi zahtevani pogoji, posamezni upnik in dolžnik skleneta dogovor o odpisu dolga.

Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic omenjeni ukrep pozdravlja, ob tem pa pojasnjuje, da so se stiske najbolj revnih v zadnjih letih še povečale. Zato je tudi Slovenska Karitas lani pri plačilu položnic pomagala čez 20.000 ljudem. Po besedah sogovornika bi pomagali še več ljudem, če bi za to imeli sredstva. „Vrednost ene položnice je vsaj trikrat večja, kot vrednost enega paketa. In tega se je potrebno zavedati,“ pojasnjuje Jerebic.

Slovenija, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...