Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
doc. dr. Tomaž Kocjan (foto: ARO)
doc. dr. Tomaž Kocjan

Osteoporoza je tiha bolezen

| 01.06.2015, 20:18 Blaž Lesnik

V tokratni zdravstveni oddaji smo govorili o osteoporozi, ki nastane zaradi izgubljanja kostnine. Dejavniki tveganja za razvoj osteoporoze so ženski spol, genetika in življenjski slog. Neredko se jo prvič klinično opazi šele, ko pride do zloma. Naš gost je bil endokrinolog doc. dr. Tomaž Kocjan.

Kosti se ves čas prenavljajo: se gradijo in razgrajujejo. V desetih letih se skelet pri odraslem človeku zamenja. Maksimalna kostna masa se izgradi do 30. leta. Potem je 10 let miru, ko sta procesa v ravnovesju, sledi pa postopna izguba. Vsak človek v enem letu izgubi od pol do enega odstotka kostnine po štiridesetem letu. Znatno pa se proces pospeši pri ženskah po menopavzi.
V Sloveniji je letno 16.000 osteoporoznih zlomov, od tega približno 3000 zlomov kolka. Ostali najpogostejši najpogostejši osteoporozni zlomi so zlomi vretenc, zapestnice in nadlahtnice. Zdravstveno blagajno oskrba takšnih bolnikov letno stane okoli 56 milijonov evrov, pravi Kocjan. Okoli 13 odstotkov tega denarja gre za zdravila, 23 odstotkov za oskrbo bolnika.
Pomembno je, da se zlasti v času izgradnje kostne gostote dovolj gibamo, uživamo zadostne količine kalcija, beljakovin, se dovolj izpostavljamo soncu zaradi vitamina D in se izogibamo kajenju in alkoholu. Takšne nasvete pa je dobro upoštevati tudi po tem, ko dosežemo maksimalno kostno gostoto (po 30. letu). Dodatno jemanje kalcija v obliki prehranskih dodatkov dr. Tomaž Kocjan svetuje le tistim, ki ga s hrano ne morejo dovolj zaužiti.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...