Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Nuncij daroval zahvalno mašo ob 3. obletnici papeževanja Frančiška

Cerkev na Slovenskem | 27.06.2015, 15:21 Marta Jerebič

Apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz je sinoči v ljubljanski stolnici daroval slovesno zahvalno sveto mašo ob praznovanju 3. obletnice papeževanja papeža Frančiška.

Ko je Jezus v konklavu poklical Jorgeja Bergoglia in mu je rekel Hodi za menoj, je Bergoglio razumel, da mora hoditi za Jezusom, ki je ubog in odločen naznaniti krivice in hinavščino v Cerkvi in v svetu,“ je dejal nuncij in dodal, da papež Frančišek opominja kristjane k doslednosti.

Spregovoril je tudi o novi papeževi okrožnici o okolju. Njegovo vztrajno naznanjanje zla je namenjeno temu, da zbudi vest in pokaže, da človeštvo s tem, ko ne spoštuje stvarstva, uničuje sebe. To je težka naloga, saj je težko zahtevati od ljudi, naj spoštujejo stvarstvo, če ne verjamejo v obstoj Stvarnika, je še dejal nuncij. Izrazil pa je prepričanje, da prav gotovo sporočilo papeža Frančiška prihaja tudi do teh, ki ne verjamejo v Stvarnika, ker se sklicuje na solidarnost, človeškost, pravičnost, spoštovanje skupnega dobrega. Njegov glas se je še posebej okrepil z objavo okrožnice o ekologiji, je menil nuncij.

Maše so se udeležili slovenski škofje, predstavniki družbenega in političnega življenja ter diplomati.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.