Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Predsednik RS Borut Pahor (foto: Benjamin Skaleras)
Predsednik RS Borut Pahor

Pahor: Spravljeni smo pripravljeni

Slovenija | 25.06.2015, 12:22 Marjana Debevec

Osrednja državna slovesnost ob dnevu državnosti je sinoči potekala na Kongresnem trgu. Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru dejal, da je bila ustanovitev slovenske države spravno dejanje posebne vrste. Spravljeni smo pripravljeni, je dejal in pozval k sodelovanju pri oblikovanju skupnih nacionalnih ciljev.

Predsednik Pahor je v slavnostnem nagovoru najprej spregovoril o pomenu spomenika vsem žrtvam vojn in povojnih pobojev. Tega namreč potrebujemo tudi živi, saj gre za spomin in opomin. Zatem pa je izpostavil, da smo slovensko državo pred 24 leti lahko vzpostavili in nato tudi obranili, ker smo se izognili razkolu. "Glede državne samostojnosti smo zavzeto zgradili našo neomajno enotnost in povezanost," je poudaril na slovesnosti, ki so se je med drugim udeležili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, premier Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič ter številni ministri in poslanci. Pahor je opozoril, da se lahko v prihodnosti ne po naši volji ponovno znajdemo v podobnem položaju kot pred tri četrt stoletja ob začetku druge svetovne vojne ali pred četrt stoletja. "Najbolj vitalne interese našega naroda in države bo tudi tedaj mogoče ohraniti in okrepiti samo pod pogojem, da se izognemo razkolu in znova razvijemo čvrsto sodelovanje kot pogoj enotnosti“.

Pahor je tudi dejal, da si sicer trudimo oblikovati skupen pogled na prihodnost, a da je to veliko manj, kot v resnici zmoremo. Pozval je "vse nas", da se bolj potrudimo za oblikovanje skupnih ciljev. "Pri tem je bistveno politično in vsako drugo sodelovanje, ne izključevanje," je dejal Pahor.

Opozoril je sicer, da je Slovenija kot članica Evropske unije in Nata vpeta tudi v širše, mednarodne dogodke. Slovenske usmeritve morajo biti prežete z željo po miru, sožitju, odprtosti, sodelovanju, pravičnosti in vsestranskem napredku, je menil predsednik republike.

Ob obletnici osamosvojitve je pozval tudi k večji odločnosti pri sprejemanju odločitev za večjo konkurenčnost in solidarnost. Pozval je tudi k večji usmerjenosti v človeka, ne le v institucije. "Država, domovina smo najprej mi, ljudje. Kot posamezniki in kot skupnost. Temu oziranju moramo v prihodnje posvetiti več pozornosti", je še dejal predsednik republike na osrednji slovesnosti ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...