Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Škof Jamnik za Družino: Leta 1990 je šlo v Kočevskem rogu za pogreb, ne za spravno slovesnost

Slovenija | 18.06.2015, 16:45

Na slovesnosti v Kočevskem rogu 8. julija 1990 ni šlo za spravno slovesnost, pač pa za spominsko mašo za pobitimi, je v intervjuju za Družino povedal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Ta je bil takrat tajnik ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja.

Da je šlo za mašo, je po njegovih besedah takrat v uvodu povedal tudi nadškof Šuštar, ko je dejal, da so se zbrali, da opravijo "simbolični krščanski pogreb domobrancev, mašo zadušnico in molitve za vse žrtve vojnih in povojnih let". Zato je po škofovih besedah prav, da "smo glede roške slovesnosti natančni: šlo je za pogreb, za mašo zadušnico za vse, ki so bili pobiti med vojno in po njej".

Tedanji stik rok med nadškofom Šuštarjem in bivšim predsednikom republike Milanom Kučanom na slovesnosti je bil po besedah škofa Jamnika skrbno pripravljen "spin". Tega so, kot pravi, vsi "mogoči mediji vsa leta do danes premišljeno lansirali doma in po svetu ter tako ustvarili - bolje: zmanipulirali - javno mnenje in zavest, da je šlo v Kočevskem rogu za t. i. spravno slovesnost, partnerja v tej spravi pa naj bi bila nadškof Šuštar in predsednik Kučan". A škof meni, da je šlo "za prevaro, ki se vleče vse do danes".

Laž je po njegovem tudi ta, da je šlo med drugo svetovno vojno za konflikt med Katoliško cerkvijo in NOB: "To je strahovita laž, prevara, saj vsi vemo, da je bila tudi večina partizanov vernih."

Škof je sicer prepričan, da je bilo to, da je Kučan podal roko nadškofu Šuštarju, "samo po sebi dejanje, ki je vredno vsega spoštovanja". "Vsa dejanja okoli organizacije tega dogodka in vsa poznejša dogajanja pa, žal, dokazujejo, da je šlo za preračunljivo izbran scenarij," pravi.

Kljub temu je škof Jamnik prepričan, da je sprava mogoča. "Kdor trdi, da sprava ni možna, je obupal nad človekom ... Za kristjane je odločilnega pomena, da vanjo pritegnemo Boga in da upremo pogled v Kristusovo smrt in vstajenje. To pa nikakor ne pomeni, da tisti, ki so drugačnega prepričanja, ne morejo stopiti v ta proces sprave," je dejal škof Jamnik za Družino.

Povedal je še, da je bil nadškof Šuštar zelo razočaran, ko so visoki politiki pred slovesnostjo ob osamosvojitvi 26. junija 1991 kričali, da nadškof Šuštar na razglasitvi samostojne države nima kaj iskati ali govoriti, in ko so mu pri blagoslovu lipe izključili mikrofon.

O tem je škof Jamnik spregovoril tudi na naši okrogli mizi Resnica in sočutje v Veržeju.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Resnica in sočutje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...