Skok v morje (foto: www.primorske.si)
Skok v morje

Pazljivo na kopališčih in pri kopanju

Sociala | 02.06.2015, 12:24 Petra Stopar

S prvim junijem se je ob morju začela uradna kopalna sezona. A vodne radosti prinašajo tudi pasti in nevarnosti poškodb. Da bi bilo teh čim manj, policija kopalce poziva, naj zavarujejo svoje premoženje, zdravniki pa opozarjajo zlasti na nevarnosti pretiranega sončenja in fizičnih naporov.

K akciji osveščanja javnosti o pomenu samozaščitnega ravnanja so ob začetku kopalne sezone pristopili Komunala Koper, obalna Prehospitalna enota in Policijska uprava Koper.

Vodja Prehospitalne enote Matej Rubelli je posvaril pred pretiranim izpostavljanjem soncu, zlasti za starostnike in majhne otroke ter še posebej med 11. in 16. uro. Pred soncem se lahko zavarujemo tako z oblačili kot zaščitnimi kremami z ustreznim faktorjem. »Ko govorimo o poletnem času, je treba biti še posebej pozoren glede toplotnega ali vročinskega vala. Določeni ljudje tekom dneva pretiravajo s fizičnimi aktivnostmi, kot sta tek ali kolesarjenje. Da bi se izognili zdravstvenim nevšečnostim, naj si raje za te aktivnosti izberejo jutranje ali večerne ure. Velja tudi spomniti, da turisti pogostokrat pozabijo jemati lastna zdravila, to se največkrat zgodi starostnikom,« je povedal. Nevarni so tudi nepremišljeni skoki v vodo.

V primeru nesreč pa so za reševanje ključne prve minute. Urejena kopališča na slovenski obali razpolagajo z usposobljenimi reševalci iz vode, prav tako je na voljo motorist reševalec, čez dan pa tudi t. i. turistična ambulanta, ki obratuje v prostorih piranskega zdravstvenega doma.

Poleti se obisk obale poveča, s tem pa tudi število kaznivih dejanj in prekrškov, »ampak če se bomo vsi, ki smo za to pristojni, vključili v to dogajanje, skrbeli za red in varnost, bo poletje varnejše in boljše,« je opozoril Leon Godejša s koprske policije. Posebej je opozoril na nujnost varovanja otrok na plažim saj se dogaja »da se izgubijo, ker so starši manj pozorni, nastane lahko pa tudi kakšna manj primerna fotografija, tako da je treba paziti«.

Na kopalno sezono, ki bo trajala do konca septembra, so pripravljeni tudi na koprskem kopališču. Po besedah Marka Štrkalja so prenovili lesene pomole, zamenjali dotrajane stopnice za dostop do vode in očistili morsko dno ježkov. Za varnost stalno skrbijo trije reševalci iz vode, plažo dnevno čistijo.

Sociala, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...