Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež o revščini v družinah

Papež in Sveti sedež | 03.06.2015, 10:42 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o preizkušnjah, s katerimi se soočajo družine. Ena takih preizkušenj je revščina. Razmere ponekod poslabšuje še vojna, ki je po papeževih besedah mati vseh revščin. Kljub temu pa številne revne družine poskušajo dostojanstveno živeti in odprto zaupajo v Božji blagoslov. A to ne pomeni, da smo mi lahko brezbrižni, ampak se mora naša sramota še povečati.

Po papeževih besedah je skoraj čudež, da se družine oblikujejo tudi v revščini in celo ohranjajo posebno človeškost svojih vezi. To dejstvo jezi načrtovalce dobrega počutja, ki imajo čustva in družinske vezi za manj pomembno spremenljivko kakovosti življenja. A kot pravi sveti oče, bi morali poklekniti pred temi družinami, ki so prava šola človeškosti, ki družbo rešuje barbarizma.

Kaj nam sploh ostane, če se vdamo denarju in se odpovemo tudi družinski ljubezni, je vprašal papež in nato omenil primere otrok, ki nimajo ničesar, a dobro vedo, da človek ne živi samo od kruha. »Kristjani moramo biti čedalje bližje družinam, ki jih revščina postavlja na preizkušnjo. Socialna revščina prizadane družine in jih včasih tudi uniči. Pomanjkanje ali izguba dela, njegova prekarnost, zelo vplivajo na družinsko življenje in na preizkušnjo postavljajo odnose,« je dejal papež in dodal, da dodatne težave povzročajo življenjski pogoji v revnih četrteh, omejevanje socialnih, zdravstvenih in šolskih storitev. Tem gmotnim dejavnikom se pridružuje škoda, ki jo družinam povzročajo psevdomodeli, ki jih razširjajo mediji in temeljijo na potrošništvu in kultu videza, ki vplivajo na revne družbene sloje in povečujejo razpadanje družinskih vezi.

»Cerkev je mati in ne sme pozabiti na to dramo svojih otrok. Tudi sama mora biti revna, da bo postala plodna in odgovorila na revščino,« je dejal papež in dodal, da je revna Cerkev tista Cerkev, ki udejanja prostovoljno preprostost v svojem življenju – v svojih ustanovah in življenjskem slogu svojih članov – in tako podira pregrade, zlasti do revnih. Za to pa so potrebna molitev in dejanja, je še dejal papež.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.