Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Karel Gržan (foto: MFN)
Karel Gržan

Dr. Karel Gržan: Pripravimo družinsko torto prijetnega sožitja

| 23.05.2015, 14:51 Mateja Feltrin Novljan

To soboto je v oddaji Za življenj, za danes in za jutri duhovnik dr. Karlel Gržan razmišljal, kako uskladiti sestavine življenja, da bo okus sožitja čim bolj prijeten: ne osladen, ne kisel – tisti pravi, ki prija. Ob pripravi družinske torte prijetnega sožitja smo iskali usklajenost, ne v okusih za torto, ampak v medsebojnih odnosih za prijetno sožitje. Naša torta ima tri plasti biskvita, dva nadeva in še okrasni nadev na vrhu. Ste za to, da skupaj, najprej simbolno, potem pa tudi čisto zares, pripravimo družinsko torto prijetnega sožitja? Spoznajmo njene sestavine.

Prvi biskvit: naš osebni odnos z Bogom

»Potrebujemo stabilno osnovo. Morda ste pomislili: to je ljubezen do najbližjih, a najprej moramo zgraditi trden odnos z Bogom, to nam naročajo tudi prve tri božje zapovedi. Jezus poudarja: prva zapoved je: odpri srce božji ljubezni, da bo utrdila moči tvoje ljubezni do bližnjih; prebujala ravnovesje v konfliktnostih, ki so neizbežna v rasti ljubezni; dala jim bo pečat neogroženosti – horizont neminljivosti,“ pravi Karel Gržan. Odnos do Boga nas notranje osvobaja, da ne postanemo v odnosu odvisniki: ljubezen mora dihati v Svetem Duhu, ki nas osvobaja posedovanja, ki se kaže v nezdravi ljubosumnosti, pa v tem, da ne moremo izpustiti (ko je čas) otrok v samostojnost. Ta biskvit ljubezni do Boga ima seveda svoje sestavine: molitev, meditacija, maša, zakramenti …

Prvi nadev: upoštevajmo temeljna pravila sobivanja

Za prvimi tremi zapovedmi je potem sedem preostalih, ki nam govorijo o medsebojni spoštljivosti, pravičnosti in odgovornosti: Ne laži, bodi pošten, zvest … Samo sanjati o ljubezni in ne upoštevati temeljnih pravil sobivanja iznakazi odnos, zato: osnova – osnovni biskvit je duhovna stabilnost v Bogu, na to pride sposobnost držati se temeljnih norm – etičnih pravil sobivanja: spoštljivost, pravičnost in odgovornost.

V zavezi z Bogom se poročimo zato, da ima partnerska/zakonska ljubezen močan temelj na katerem lažje gradimo. Ljubezen je namreč v zakonitosti rasti preko kriznih obdobij, ki nas primorajo v nenehno rast in preraščanje (za)stare(le)ga. Ta biskvit ljubezni do Boga ima seveda svoje sestavine: molitev, meditacija, maša, zakramenti …

Drugi biskvit: odnos z ženo oziroma možem

Tudi ljubezen med možem in ženo ima seveda svoje sestavine. Osnova je vzeta iz prve plasti, v to pa se vmesi telesna in srčna izraznost njune predanosti. Ne smemo spregledat, da dajejo okus in rahlost testu nevidne sestavine: sol, sladkor … Srčnost pa daje polno okušanje telesnosti. Vse je med seboj prežeto. Ta odnos mora biti izpopolnjen v telesnem, čustvenem in duhovnem področju.

Drugi nadev: imeti čas sočutne pozornosti in skrbeti za tisto, kar nam krepi življenje

Namen nadeva je, da daje biskvitu – ljubezni zanimiv, poln, svojski okus. Nadev na plast biskvita, ki predstavlja ljubezen med fantom in dekletom – kasneje med možem in ženo - so tiste temeljne ljubeče pozornosti:  čas sočutja, zaznavnosti, pogovor sočutja, ko si povemo, kako smo kaj doživeli. Pomembno je razmerje 1 proti 5: vedno najdi pet dobrih stvari, potem povej eno slabo. Potrebno je usmerjati poznosti na to, za kar nam je vredno živeti. V odnosu moramo ozavestiti 12 razlogov, zakaj nam je lepo živeti oziroma je dobro, da to doživimo od bližnjih. Če človek doživi manj kot 4 pozornosti na dan, skoraj zagotovo zboli, če jih doživi manj kot 8, zapade v turobno počutje (pregorelost, depresivnost – še vedno ni dovolj opore). Zaa to, da smo osebno krepki in medosebno rastemo, potrebujemo vsaj 12 pozitivnosti na dan.

Tretji biskvit: ljubezen do otrok

Ta sloni na osnovi ljubezni med staršema kot njuni odrešeni ljubezni do Boga. Otroci se hranijo z ljubeznijo med očetom in mamo – tu je temeljna varnost, sprejetost. V njuni in v Bogu odrešeni ljubezni doživljajo božanskost okusov. Otroci malo razumejo, a ogromno okušajo – imajo izjemno razvita čutila (vid, sluh, okus) preko katerih zaznavajo in spoznavajo življenje in njegove različne odtenke.

V ljubezni do otrok so predhodne sestavine: ljubezen do Boga, ji daje notranji mir, temeljno varnost; jubezen med staršema daje otroku območje varnosti, zaupanja, zgleda; čas sočutja, potrjevanja konkretnih odličnosti otroka, objetosti v nemoči … V vse to vmešamo seveda vso potrebno pozornost za preostali telesni, čustveni in duhovni razvoj otroka.

Tretji nadev oziroma okrasitev - tisto, kar je lepo v življenju

Na vrhu torte poskrbimo za okraske. Kaj je čokolada, kaj je smetana in tista končna okrasitev, ki olepša torto? To je čas igrivosti, sprehodov … Vsega tistega, k čemur nas vabi razkošje stvarstva. Bog nam je pripravil tako čudoviti park – vrt (z gorami, ravnicami, slapovi …) takšnega niso imeli niti kralji. Bog nas razkošno ljubi in je prav, če vedno znova vstopamo v to razkošje

 

Za konce tedna specimo torto prijetnega sožitja

Da ne bomo ostajali samo pri simboliki, vas vabimo, da spečete tudi torto in z njo razveselite svoje domače. Avtorica recepta je dr. Branislava Belović

Potrebujemo:

4 jajčka

15 dag sladkorja

1 vanilin sladkor

1,5 dl mleka – po potrebi

5 žlic olja

25 dag pirine moke

10 dag mletih mandeljnov

1 pecilni prašek

3 žlice kakava

Stepemo jajčka, sladkor in vanilin sladkor ter postopoma dodajamo olje. Umešamo mleko ter dodamo mlete mandeljne. Dodamo še moko, pomešamo s pecilnim praškom. Premešamo s kuhalnico in potrebi dodamo še malo mleka (če je zmes pretrda).

 

1. testo

1/3 mase damo v okrogli model, predhodno namazan in posut z drobtinami, in damo v pečico. Zaradi manjše količin testa je tudi čas pečenja krajši.

2. testo

Najprej 5 žlic preostale mase damo v manjšo skledico - za tretji biskvit.

V preostalo testo umešamo 3 žlice kakava. V namazan in posut pekač damo del tega testa. Prihranimo nekaj testa za tretji biskvit.

3. testo

V namazan in posut pekač izmenično dajemo svetlo in temno maso, tako dobimo marmoriran biskvit. Spečemo.

Opomba: treba je paziti, da razporedimo količine- kot v življenju. Bolj previdni moramo biti pri pripravi drugega oziroma tretjega testa (da pravilno odmerimo količine, da so biskviti približno enaki).

1. nadev

10 dag marelične marmelade

2. nadev

15 dag pomarančne marmelade

3. nadev-glazura

15 dag temne čokolade

1 žlička olja

In za okras:

5 dag mandljevih listkov

1 pomaranča narezana na tanke kolobarje

Na krožnik za torto najprej položimo svetel biskvit. Premažemo ga z marelično marmelado (če je trda, jo malo segrejemo). Pokrijemo s temnim biskvitom in ga premažemo s pomarančno marmelado. Na vrh damo tretji- marmoriran biskvit. Na sopari raztopimo temno čokolado. Odstavimo z ognja in umešamo olje, prelijemo po torti. Okrasimo z mandljevimi listki in kolobarji pomaranče.

Torta je lahko polna simbolike - zahtevna priprava, moraš misliti na količine –oziroma, da pravilno razporediš količine testa. tretji nadev - preliv se ponovi v svežih sestavinah- mandlji in pomaranča. Uživamo manjše količine.

 

Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media) Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media)

Nič več v treh krstah

Vatikan je predstavil prenovljen bogoslužni obrednik za papežev pogreb. Nastal je na Frančiškovo pobudo, ki želi, da obred papeževega pogreba bolje odraža položaj voditelja Katoliške cerkve kot ...

Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc) Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc)

Sočutje ni pasivnost

Med 17. in 23. novembrom se po vsem svetu vsako leto v okviru Katoliške cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti obhaja teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali ...